Bostadsdebatt i raskt tempo
De politiska partierna bildade panel tillsammans med representanter från HSB Sydost, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. I publiken satt mest mäklare och annat branschfolk.
När det var dags för några raka frågor blev det lite kivigt för politikerna. Hur lång är kötiden för en etta i Växjö? löd en fråga.
Miljöpartiet vågade sig på en gissning.
– Kanske två år, sade Daniel Hagberg, (MP).
Sven-Åke Fröderberg (C), tillika ordförande i Växjöhem, försökte slingra sig lite.
– Det beror på hur man definierar frågan, sade han och förklarade att kön är delad i en aktiv och en passiv del.
Svaret kom från publiken ”Det tar minst sju år”. Och det kunde Fröderberg inte göra annat än att hålla med om.
Fastighetsägarnas Christofer Lööf konstaterade:
– Problemet är att majoriteten av de politiker och tjänstemän som är här bor i bostadsrätt eller villa. Vi vet inte hur det är. Därför vet vi inte heller hur lång tid det tar att få en lägenhet.
Med tanke på att tio personer deltog i debatten och att tiden var satt till 45 minuter, inklusive en dryg minut för var och en att presentera sig på, så blev det en lite ryckig debatt, om än någon alls. Alla vara överrens om att blandade upplåtelseformer är bäst och att det finns ett behov av 800 nya lägenheter i Växjö. Men hur eller när behovet ska täcka framkom inga raka politiska svar på.
– Vi har ingenting emot att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och vi har jobbat länge med det på Araby. Nu finns det ett hus med 40 lägenheter där det finns ett intresse och där vi fortsätter att diskutera frågan. Vi har även pratat om en slags återköpsgaranti, att om man märker att det inte är bra så köper bostadsföretaget tillbaka. Men våra jurister är lite tveksamma, sade Sven-Åke Fröderberg (C).
– Vår undersökning visar att fastighetsägarna i Växjö kan tänka sig att bygga 625 lägenheter under fem år men de tycker inte att de kan få ekonomi i det idag. Byggkostnaderna är för höga och de kan inte köpa loss mark till ett rimligt pris, sade Christofer Lööf, Fastighetsägarna.
Han ifrågasatte även kravet på tillgänglighet vid nybyggen och ombyggnationer.
– Det finns vindsutrymmen som skulle kunna bli lägenheter men det går inte för kravet på tillgänglighet. Att installera en hiss till vinden för två lägenheter kostar för mycket och ibland går det inte ens om huset är gammalt. I valet mellan att få till ett par lägenheter på en vind för unga och tillgängligheten, kanske inte tillgängligheten bör gälla, sade Christofer Lööf.
HSB Sydost ordnar även liknande debatter i Kalmar och Karlskrona