Bostadsfusket i Skåne – svårt att upptäcka falska intyg
Du behöver en bostad snabbt. Din kötid räcker för att få en lägenhet men du tjänar för lite pengar för att bli godkänd som hyresgäst. Via kontakter eller svarta betalningar skaffar du ett förfalskat arbetsgivarintyg med högre inkomst. Upplägget är i princip vattentätt.
Om den falska arbetsgivaren är med på tåget är risken stor att ingen av Skånes kommunala bostadsbolag upptäcker något. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Vi har frågat alla kommunala bostadsbolag i länet hur de kontrollerar bland annat arbetsgivarintyg. Och många gör inga kontroller alls. Andra nöjer sig med att ringa upp arbetsgivaren och ställa frågor, vilket inte gör någon skillnad om ”arbetsgivaren” är beredd att ljuga.
På det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge säger man sig inte ha stött på några falska intyg. Men man har heller aldrig gjort några kontroller.
– Vi kontrollerar om intyget ser seriöst och äkta ut, säger Mikael Strand, vd på KKB, på frågan om hur bolaget säkerställer att intyg inte är förfalskningar.
Inte heller Skurupshem har råkat ut för några falska intyg, i alla fall inte vad de känner till.
– Om vi skulle fatta misstanke av någon anledning ringer vi upp arbetsgivaren och kontrollerar att intyget stämmer, säger vd Pierre Esbjörnsson.
Perstorps bostäder har vid ett tillfälle varit tveksamma till ett intyg som lämnats in från en blivande hyresgäst. Kontrollen bestod i det fallet av ett samtal till arbetsgivaren som då intygade att det var äkta.
I höstas avslöjades en ny härva med fusk i Helsingborg, och främst kopplad till Boplats Syds lägenheter och falska intyg som hade lämnats in av bostadssökande. Den har svällt sedan dess och totalt har 78 personer polisanmälts för urkundsförfalskning.
– Det verkar ha varit organiserat i syfte att tjäna pengar, har Krister Hjelm, vd för Boplats Syd, tidigare sagt till Hem & Hyra.
Härvan avslöjades av förmedlingen som lade märke till identiska anställningsnummer, mönster i inloggningar och likheter i hur dokumenten såg ut. Flera av de bostadssökande ska ha erkänt och även medgett att de betalat. Arbetsgivarintygen var kopplade till ett tjugotal företag, främst i städ- och assistansbranschen. Det rörde lägenheter, majoriteten nybyggda, i främst Helsingborg men även i Malmö och Trelleborg.
Om det skulle uppstå misstankar om att skånska hyresgäster har fuskat, och att detta kommer fram efter att de har skrivit kontrakt och flyttat in så finns en väsentlig skillnad. Sökande via Boplats Syd står i många fall kvar i kön, även efter inflyttning, och deras intyg ligger då kvar och möjliggör en granskning längre fram.
Men den möjligheten finns inte i alla kommunala bolags köer, där intygen raderas efter inflytt till följd av hårda svenska dataskyddslagar. Är intygen väl raderade blir det svårt att göra en kontroll som sträcker sig bakåt i tiden.