Annons

Bostadsministern om Hem & Hyras avslöjande: ”Inte acceptabelt att barn har det så”

Stockholm I Sverige flyttar barn så mycket att de blir sjuka. Varken staten eller kommuner har tagit sitt ansvar. ”Ett misslyckande,” säger bostadsminister Märta Stenevi till Hem & Hyra.
Foto: Montage: Getty/Kristian Pohl/Regeringskansliet
"Vi kan aldrig acceptera att barn växer upp under sådana här förhållanden," säger bostadsminister Märta Stenevi efter Hem & Hyras avslöjande. (Barnet på bilden är inte det barn som omnämns i artikeln).

Hem & Hyra har avslöjat att det ständiga flyttandet i Stockholms län växer. Experter menar att situationen är en följd av osäkra boendeförhållanden. Livet i kappsäck slår extra hårt mot barnen, som slits upp från skola och kompisar gång på gång.

Barn flyttar så mycket att de blir sjuka, enligt forskningen. Vissa barn flyttar fler än åtta gånger på samma år, ibland veckovis. Är det acceptabelt att barn tvingas ha det så i ett land som Sverige?

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

– Nej, det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Jag har också sett på nära håll att man mer eller mindre medvetet flyttar runt barnfamiljer en gång i veckan. Det är helt orimligt att barn ska växa upp under sådana förhållanden. Så kan vi inte fortsätta ha det.

Det finns många ändar som vi måste angripa det här ifrån. Allt från att stärka barnfamiljers betalningsförmåga till exempel genom höjt bostadsbidrag. Men också genom att vi behöver ha en dialog med fastighetsägare. Vi ser att man ställer inkomstkrav som är orimliga där vissa typer av pengar inte räknas, till exempel om man har försörjningsstöd eller etableringsersättning. Det skapar trösklar in på bostadsmarknaden för barnfamiljer som annars inte har någon social problematik överhuvudtaget.

– Vi kan aldrig acceptera att barn växer upp under sådana förhållanden.

Läs ocksåBarn blir sjuka av flyttkaoset: Maria, 8 år, vill inte ha vänner längre

Men är tillgången till bostäder för utsatta barnfamiljer en prioriterad politisk fråga?

– Jo, det är det ju och det kommer krävas insatser i flera olika ändar för att komma tillrätta med situationen.

Annons

Men hur kan det då se ut som det gör?

Läs ocksåTrots skolans larm – Marias familj fick avslag på vädjan om bostadsförtur

– Därför att vi har en bostadsmarknad som inte fungerar fullt ut så som den skulle behöva göra idag. Och vi har framför allt en situation där nyanlända barnfamiljer som inte har etablerat sig på bostadsmarknaden har väldigt svårt att ta sig in. Även unga personer som ska flytta hemifrån har svårt att hitta en bostad.

Vi har pratat med en familj där barnet är 8 år och har bytt skola så många gånger att hon till slut inte vill ha kompisar. Hon isolerar sig, skolan larmar att hon inte kan koncentrera sig på grund av flyttkaoset och hon klarar inte skolan. Vad vill du säga till den familjen?

– Det är otroligt sorgligt att höra den typen av berättelser. Jag har sett mycket av den här problematiken under min tid som kommunalråd i Malmö. Vi behöver ett system där barnfamiljer tas omhand på ett bättre sätt. Vi har ett ansvar allihop för de barn som växer upp i Sverige och då kan vi inte fortsätta acceptera den här typen av situationer.

Vad har staten för ansvar för att de mest utsatta barnen fått det sämre och inte klarar skolan när de tvingas flytta runt?

– Staten och kommunen har ett enat ansvar. Det vi kan göra från statens sida är att se över hur vi kan öka takten i bostadsbyggandet så att det finns en bättre tillgång på bostäder. Och sedan se vilka andra verktyg har vi för att få en socialt hållbar bostadspolitik på plats, det är precis vad en utredning tittar på nu. Sen har kommunen, genom socialtjänsten och socialtjänstlagen, ett ansvar för den situation barnen befinner sig i. Jag kommer göra allt jag kan med de verktyg som jag har i min roll för att komma tillrätta med den här situationen.

Annons

Vi har tittat på flyttandet i Stockholms län. Sedan 2017 har de som flyttar två gånger eller mer under ett och samma år ökat med 32 procent enligt Svensk Adressändring. Hur ser du på en sån utveckling?

– Det är väldigt bekymmersamt att omflyttningen ökar så mycket. Det är ett stort problem. Det är väldigt svårt att få ordning på annat i livet när man inte har ett tryggt hem att bo i.

Att det ser ut så här i Sverige 2021 – är det ett misslyckande?

– Ja, det är klart att det är ett misslyckande om barn inte har någonstans att bo. Det är därför jag säger att jag kommer använda alla verktyg jag har för att komma tillrätta med den här situationen. Det är inte acceptabelt att barn har det så här.

Läs också Nya siffror: allt fler barn vräks i Sverige - Skåne toppar statistiken Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.