Bostadsområde styr ungas utbildning
Petra Sundlöf har studerat vilken inverkan bostadsområdet har haft på karriären bland Stockholmsungdomar födda i mitten på 1970-talet.
Annons
-Möjligheterna att lyckas i skolan och få goda betyg tenderar till exempel att vara något sämre för ungdomar bosatta i områden som domineras av en resurssvag befolkning, jämfört med ungdomar från socioekonomiskt starka miljöer, säger Petra Sundlöf.
Resultatet förblir detsamma även efter att man tagit hänsyn till individuella skillnader och familjebakgrund. Störst inverkan har bostadsområdet på utbildningsnivån. Skillnaderna är inte lika stora när det gäller jobb och inkomst. Att det är så stora skillnader i utbildningsnivån beroende på var man växt upp förklarar Petra Sundlöf med att omgivningen förser unga med resurser, och att dessa resurser ser olika ut beroende på var man är bosatt.
Vad kan man göra för att bryta den här trenden?
-Jag förespråkar att man ska satsa på antisegregationspolitik riktade till enskilda bostadsområden i städerna. Det kan handla om att skapa arbetstillfällen, erbjuda språkträning, ha jobbsökaraktiviteter och mentorskap för ungdomar, säger Petra Sundlöf.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.