Annons

Bostadspolitiker tvingas lämna riksdagen

Nyheter Två av denna mandatperiods bostadspolitiska talespersoner tvingas lämna riksdagen. Egon Frid (V) och Lennart Pettersson (C), har städat ur sina arbetsrum och funderar som bäst på vad de ska göra i framtiden.​
På måndag samlas de nya riksdagsledamöterna för upprop. Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Egon Frid är inte en av dem.
 
Efter fyra år som en av de 349 folkvalda ledamöterna miste han i och med Vänsterpartiets dåliga valresultat sin riksdagsplats.
 
– Det är jättetråkigt. Vi fick inte gehör för våra frågor och backade i valet. Kanske borde vi ha profilerat oss som hyresgästernas parti ännu tydligare. Personligen känns det tråkigt att lämna ett fantastiskt inspirerande uppdrag, säger Egon Frid med bedrövad röst.
 
Rummet städade han ut i förra veckan. Av allt att döma kommer det att övertas av en någon av Sverigedemokraternas ledamöter. Just nu pågår en intensiv flyttkarusell i riksdagens lokaler. Bland annat ska ett minskande vänsterparti ge plats åt det nya riksdagspartiet.
 
– Det känns extra surt att ge plats åt Sverigedemokraterna som inte hör hemma i riksdagen.
 
Vad Egon Frid ska göra nu har han ännu inte riktigt bestämt. Han har en anställning inom Mariestads kommun och funderar på att återvända dit. Dessutom har han en rad andra förtro-endeuppdrag.
 
Bland annat som suppleant i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse och inom föreningens regionstyrelse, som han kommer att ägna mer tid åt.
 
Under tiden Egon Frid funderar på sitt framtida liv kan han få del av riksdagens inkomstgaranti. Den är på 80 procent av grundarvodet på 55 000 kronor i månaden, det vill säga 44 000 kronor.
 
Detsamma gäller centerpartiets bostadspolitiska talesperson Lennart Pettersson. Han är dock inte så förvånad över att tvingas lämna riksdagen efter en mandatperiod.
 
– Jag har suttit på ett utjämningsmandat och med tanke på våra opinionssiffror var det ingen blixt från klar himmel.
 
Vad Lennart Pettersson ska göra härnäst vet han inte riktigt.
 
För två år sedan sålde han mäklarfirman. Före han satt i riksdagen var han kommunalråd i hemstaden Svalöv.
 
– Jag får se vilka politiska uppdrag jag får på kommunal och regional nivå. Allt brukar lösa sig på något sätt.

Annons
Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.