Bostadspolitisk rundtur inledde förbundsstämman

Göteborg Hyresgästföreningens förbundsstämma har dragit i gång. Helgen inleddes med guidad sightseeing per buss. Christina Nordgren från Enköping upplevde för första gången Göteborg och fick samtidigt en lektion i gentrifiering.
Foto: Gustaf Görfelt
Christina Nordgren (t h) sitter i Hyresgästföreningens regionstyrelse i Aros-Gävle och är en av deltagarna på förbundsstämman. Eftersom hon aldrig tidigare varit i Göteborg uppskattade hon särskilt att programmet började med en guidad rundtur. Johanna Wall (t v) är personalchef i Västra Sverige och väl bekant med staden sedan innan.

– Gud vad tjusigt, utropade Christina Nordgren spontant när bussen passerade Djurgårdsgatan på väg från Majorna mot Masthugget.

Bussen var en av sex som gjorde rundturer i olika delar av Göteborg, utifrån olika bostadspolitiska teman.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

Vissa stämmodelegater fick åka till Angered för att höra om boendeinflytande, andra for till Frölunda med temat blandstad och en tredje grupp fick åka på en historisk tur genom Olskroken, Gamlestaden och  Kortedala. Det sistnämnda med tanke på att Hyresgästföreningen i år firar 100 år som riksförbund.

Men just den här bussturen hade tema gentrifiering och gick till Majorna, med en sväng förbi Haga och Linnéstaden på tillbakavägen.

Guide på resan var Mattias Axelsson, gymnasielärare och gammal bostadspolitisk aktivist från Pennygången, numera mest sysselsatt med Göteborgsk stadshistoria.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Mattias Axelsson guidade och pekade ut allt från operan till fiskhamnen. Stadens framväxt och bostadssituationen för göteborgarna vävdes ihop längs vägen.

Innan bussarna rullade ut höll Mattias Axelsson och Amanda Petersson även en genomgång av Hyresgästföreningens historia.

Från dåtid till nutid

– Ibland känns det som att jag i själen är lika gammal som Hyresgästföreningen, sa Mattias Axelsson, efter att ha namedroppat först Tage Danielsson och sedan Karl Gerhard.

Men anförandet slutade i nutid. Amanda Petersson konstaterade inför den något grånade och övervägande etniskt svenska publiken, att mångfald i föreningen är en nödvändighet för framtiden.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Amanda Peterson från Hyresgästföreningen Västra Sverige berättade om hur hennes eget politiska engagemang väcktes i hemmakvarteren i Biskopsgården.

– Det känns nästan som om mångfald blivit ett känsligt ord nu. Men det här är inte rätt tid att vara ängsliga. Våra kommande medlemmar behöver oss mer än nånsin, sa Amanda Petersson och möttes av en varm applåd i salen.

Låginkomsttagare puttas ut

Bland passagerarna på bussturen var det lite olika vilka inslag som uppskattades mest. Vissa njöt av den allmänna stadshistorian som strömmade ur högtalarna.

Andra såg mera fram emot pausen på Karl Johans torg, där lokalt aktiva i Hyresgästföreningen skulle berätta.

Gret-Lis Grönlund från Hyresgästföreningen i Östhammar var mycket glad att hon kommit med på turen till Majorna. ”Min moster bodde här på 70-talet. Då tyckte vi nästan lite synd om henne, det var väldigt ruffigt. Idag är det ju ett av de mest populära områdena” berättade hon för stolsgrannen Johan Pelling, regionchef i Mitt och Aros-Gävle.

My Welther, majbo, tidigare förtroendevald och numera anställd av region Västra Sverige, berättade om hur hyreshöjande renoveringar, ökande popularitet och långa kötider bidrar till att stadsdelen sakta men säkert gentrifieras.

– Det bor fortfarande många med lägre inkomster här, men de som flyttar in har det bättre ställt, konstaterade hon.

Börje Carlsson från lokala hyresgästföreningen Slottsälven, Anna Zajc från Majornas Samverkansförening och My Welther från Hyresgästföreningen Västra Sverige berättade om de lokala förutsättningarna i Majorna.

Majorna har en samhällsintresserad befolkning och bebyggelsen med kringbyggda gårdar gör att det finns en uppsjö med små gårdsföreningar. En utmaning är dock att se till att det inte bara blir fokus på odling och trivsel utan även stadsutveckling och bostadspolitik.

Ligger bakom mycket

Anna Zajc från Majornas samverkansförening berättade det finns en lång rad aktiviteter i Majorna där Hyresgästföreningen har ett finger med i spelet.

– Allt från cykelkök, fixotek och folkkök till Megaloppis, som kanske är Sveriges största loppis. Det är lite synd att många nog inte vet hur mycket av det här som Hyresgästföreningen ligger bakom, sade Anna Zajc.

Mycket handlar om delningsekonomi, något som Anna Zajc tycker att hyresgäströrelsen borde satsa mer på. Inte minst med tanke på klimatförändringarna.

För Samverkansföreningen drar årets högsäsong igång nu.

– Vi har åtta veckor med sommaraktiviteter för barn och ungdomar.

När bussen kom tillbaka till hotell Scandic Central, där förbundsstämman pågår fram till söndag eftermiddag, var Christina Nordgren mycket nöjd.

– Det var toppen, vilken stad! Majorna vill jag gärna åka till igen.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.