Annons

Bostadsrättsförening murade igen hyresgästernas tvättstuga

Göteborg I alla år har hyresgästerna kunnat gå över gården till grannhuset och tvätta. En dag var dörren igenmurad och tvättstugan revs. I stället byggdes nio exklusiva "townhouses", nu till salu för mångmiljonbelopp.
Foto: Montage/Bjurfors/Thomas Svanström
Bostadsrättsföreningen murade igen dörren, rev den gemensamma tvättstugan och byggde nio "townhouses" på sin gård på andra sidan muren. De säljs nu för många miljoner.

Det pampiga hyreshuset på Sten Sturegatan, centralt i Göteborg, är från slutet av 1800-talet.

Grannfastigheten är lika gammal. Länge hade husen samma ägare och på gården fanns en gemensam tvättstuga.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Så småningom delades fastigheten upp och år 2002 ombildades grannhuset till bostadsrätter.

Tvättstugan låg på bostadsrättsföreningens gård men genom ett servitut fick hyresgästerna på Sten Sturegatan fortsatt rätt att använda den. Ett sådant servitut ska gälla för evigt. Men för ett år sedan fick hyresvärden ett chockartat besked:

– Nu river vi tvättstugan!

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Inom ett par timmar var dörren till den gemensamma tvättstugan igentäppt med lecablock och rivningen på andra sidan var i gång.

– Vi gick till Kronofogden och försökte stoppa rivningen, men det gick inte. På en dag var det jämnat med marken. De tog till och med våra tvättmaskiner, berättar Charlotte Andersson.

Hon är juridiskt ombud för hyresvärden Stureplatsens Fastighets AB och har på olika sätt försökt förmå Bostadsrättsföreningen Västgötagatan att backa.

Annons
Läs ocksåDe gör film om tvättstugepolisen Lotte: ”En person vi alla stött på i vardagen”

– Vi försöker i första hand få bostadsrättsföreningen att återställa tvättstugan. De har ju brutit mot det servitut som finns. I andra hand får de betala för att bygga en ny tvättstuga på vår gård.

Men bostadsrättsföreningen har vägrat. De erbjuder hyresgästerna att tvätta i föreningens nya tvättstuga i stället och tycker att de får nöja sig med det.

Problemet är att hyresgästerna då måste gå ut på gatan, runt halva kvarteret och in på bostadsrättsföreningens gård. En sträcka på 150–200 meter. Tidigare hade de 25 meter till tvättstugan..

– Det är klart det blev mycket sämre. Man ska bära tvättkorg och tvättmedel och springa fram och tillbaka när man har tvättid. Särskilt för dem som är äldre är det jobbigt, säger hyresgästen Christian Wanderydz.

Han såg han att hyresvärden försökte lösa situationen, men till slut vände han sig ändå till hyresnämnden med en begäran om upprustningsföreläggande. Det är en mycket ovanlig tvångsåtgärd som hyresnämnden kan besluta om ifall en hyresrätt inte uppnår lägsta godtagbara standard.

Nyligen beslutade hyresnämnden att Stureplatsens Fastighets AB innan årets slut måste se till att hyresgästerna kan tvätta på närmare håll. Beslutet är överklagat.

Hyresvärden vet nu inte hur man ska gå vidare.

Annons

– Vi vill ju samma sak som hyresgästerna – att det ska finnas en tvättstuga som tidigare. Men att bygga en ny på vår gård är inte optimalt, eftersom gården är så liten. Dessutom skulle det kosta flera miljoner kronor – en stor kostnad för ett hus med 20 lägenheter.

Någon ekonomisk kompensation vill bostadsrättsföreningen inte ge.

– Vi kan stämma dem för att ha brutit mot servitutet, men en sådan process kan ta flera år. Hela situationen är väldigt olycklig! säger Charlotte Andersson.

Hem & Hyra har sökt bostadsrättsföreningen men ordföranden meddelar att styrelsen valt att inte kommentera.

I vilket fall verkar föreningen göra en bra affär. I stället för tvättstugan har den byggt nio exklusiva etagelägenheter, så kallade ”townhouses” på gården.

De tre första har sålts för totalt drygt 14 miljoner kronor. Sex är kvar.

Fakta: Rätt till tvätt inom 25 meter

För att en lägenhet ska anses ha godtagbar standard ska det finnas tillgång till tvättanordning ”inom rimligt avstånd”.

Hyresnämnden i Göteborg har utgått från Boverkets byggregler som säger att gemensamma tvättstugor bör finnas inom ett avstånd på 25 meter från entrén.

– Vår slutsats är att cirka 25 meter är ett rimligt avstånd. Det kan naturligtvis finnas de som har längre än så och det kan i så fall prövas i hyresnämnden, men vi gör alltid en avvägning av vad som är rimligt och möjligt i det enskilda fallet, säger hyresrådet Matz Mårtensson.

Eftersom hyresnämndens beslut är överklagat blir det Svea hovrätt som får ta slutgiltigt ställning till frågan.

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.