Bostadsrättsförening vill riva hennes vägg
För sex år sedan satte Eva Hildén upp en tillfällig vägg i sitt stora vardagsrum. Tillstånd fick hon muntligt av dåvarande hyresvärden. För tre år sedan såldes fastigheten till en bostadsrättsförening och nu vill föreningen att Eva plockar ner väggen – annars hotar de med kronofogden.
Eva Hildén har alltid trivts i sin lägenhet på sjunde våningen med havsutsikt. Här bor hon med tre barn och ett fjärde på väg. När ett av sovrummen stängdes av för sex år sedan för mögelsanering fick hon tillstånd av dåvarande hyresvärden att sätta upp en vägg i det L-formade vardagsrummet för att på så vis skapa ett extra sovrum. Sedan dess har hon använt det extra rummet som sovrum till sig själv.
För tre år sedan blev även det rummet mögelskadat och den nya hyresvärden, en bostadsrättsförening, upptäckte då att det fanns en extra vägg i vardagsrummet. Nu först kräver de att väggen plockas ner. Varför vill ordförande i bostadsrättsföreningen inte förklara.
– Jag vet inte om jag har lust att uttala mig, säger ordförande i bostadsrättsföreningen.
Varför ska ni begära handräckning från kronofogden?
– Det är Fastighetsägarna Syd, som företräder oss, som vill att vi ska göra det. Hon har inte tillstånd för att sätta upp en vägg, eller hur?
Varför är det viktigt att hon plockar ner väggen efter så många år?
– Man har inte rätt att sätta upp en vägg och hon har uppenbarligen inget tillstånd.
Kan hon få ett tillstånd då?
– Vi har sagt att kan hon presentera ett skriftligt tillstånd från den förra hyresvärden är vi beredda att ompröva beslutet, säger ordföranden.
Hon har ett muntligt tillstånd från förra hyresvärden men kan hon söka och få ett skriftligt tillstånd av er för att kunna ha kvar väggen?
– Ha den diskussionen med Fastighetsägarna Syd. Hej då.
Hyresgästen Eva Hildén har svårt att förstå bostadsrättsföreningens agerande. Hon upplever att hon behandlas annorlunda som hyresgäst än grannarna som bor i bostadsrätt.
– Jag är arg och ledsen, känner mig hjälplös och fruktansvärt liten som inte kan påverka situationen, säger Eva Hildén.
Hanna Gedin, jurist på Hyresgästföreningen, menar att fallet är ett typexempel på situationen för många av de hyresgäster som bor kvar efter att ett hus har ombildats. Eva Hildéns hus är ett av de Alecta-hus, med stora renoveringsbehov, i Slottsstaden som ombildades för några år sedan.
– Många hyresgäster upplever ett vi- och dom-lag när deras grannar också blir deras hyresvärdar och de själva sitter på en ekonomisk tillgång som kan realiseras i framtiden.
Hanna Gedin har svårt att förstå varför det plötsligt är viktigt för bostadsrättsföreningen att Eva Hildén tar ner väggen.
– Det handlar om en vägg som har funnits i många år och den varken stör eller påverkar bostadsrättsföreningen det minsta. Hyresgästen har lovat att återställa lägenheten när hon flyttar och därför tycker jag föreningens agerande är tramsigt, säger Hanna Gedin.
Lars Westeman, jurist på Fastighetsägarna Syd, som företräder bostadsrättsföreningen, menar att det inte finns något att diskutera. Väggen ska bort.
Varför?
– Hyresgästen får inte vidta en sådan åtgärd. Hyresgästen har ingen lagstadgad rätt att göra det. Så är det bara. Om inte hyresgästen gör vad vederbörande är skyldig till kan man begära särskild handräckning hos kronofogden vilken betyder att väggen tas bort på bekostnad av hyresgästen, säger Lars Westeman.
Eva Hildén är rädd för att bostadsrättsföreningens agerande är personligt, att föreningen kanske vill få henne att flytta och på så sätt få möjlighet att sälja hennes lägenhet och få in pengar till föreningen.
– Jag förstår inte det annars. Det här är bara så sorgligt, säger Eva Hildén.