Annons

Bostadsrättssidan vann sista överklagade stämmobeslutet

Stockholm Domen har kommit i den sista överklagade ombildningen till bostadsrätt. Tingsrätten fann att det var tillräckligt många som röstat ja i bostadsrättsföreningen Körsbärshagen på Östermalm. I huset finns en av Stockholms stadsmuseums museilägenheter. Till sist var frågan: skulle den räknas med eller inte?

I de 75 lägenheterna på Stickelbärsvägen på Östermalm röstade 53 hyresgäster ja till ombildning vid stämman i augusti 2009. Det är fler än de två tredjedelar som krävs.

Fem hyresgäster överklagade beslutet. En av dem var också justeringsman vid stämman. Hon uppfattade inte att stämman fattade beslut att köpa men kände sig ändå tvingad att skriva under protokollet. När beslutet överklagades var det missvisande protokollet ett av skälen.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Under processen i tingsrätten föll dock den delen. Tingsrätten menade att hyresgästerna inte både kunde säga att ett beslut var felaktigt samtidigt som man sa att det aldrig fattats. Man fick välja: och då valde man att överklaga beslutet och dra tillbaka yrkandet att det var fel i protokollet.

​Därmed fanns två rättsfrågor. För det första om den kvalificerade majoriteten måste gälla i varje av de tre fastigheterna eller om det räcker att det totalt är tillräckligt många ja-röster. För det andra om museilägenheten ska räknas med i underlaget som uthyrd.

I det första fallet säger tingsrätten att varje fastighet ska räknas för sig. I det andra fallet säger man att museilägenheten ska räknas med, om det utgår hyra för den.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Lägenheten har ett bostadshyreskontrakt och en fastställd hyra. Men Stockholmshem sponsrar Stadsmuseet, säger Susann Myrberg, jurist på Hyresgästföreningen och fortsätter.

– Det är en välskriven dom. Men jag tycker inte att den tar hänsyn till vår redovisning av sponsringsavtalet. I tolv olika punkter motsvarar det en ersättning på 350 000 kronor. Det ligger i sakens natur att den part som sponsrar vinner på det. Annars är det en gåva och inte skattebefriat.

Stadsmuseet kommer att köpa lägenheten med bostadsrätt och den ingår dessutom i den ekonomiska planen. 

Läs ocksåHyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrottEn delad bild. En nyckel som sätts i ett lås. En närbild på en fotolins.

Överklagandet har tagit ett och ett halvt år. Under tiden har Hyresgästföreningen beslutat att inte ge stöd åt juridiska processer mot ombildning. Domen kostar Hyresgästföreningen 260 000 kronor bara i motståndarens rättegångskostnader.

Annons

”I fredags kom domen och medlemmarna som vi biträtt förlorade. Nu är fallet prövat och alla parter har fått besked” skriver Hyresgästföreningens regionordförande Terje Gunnarson på sin blogg.

Fram till den 20 maj finns möjligheten att överklaga domen till Svea Hovrätt.

– Vi har ännu inte ens fått granska fullmakterna, det ligger en ansökan hos kronofogden om det, säger Susann Myrberg.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.