Bostadstoppar sågar fri hyressättning i nybyggt
I morgon, fredag, öppnar Socialdemokraterna sin fyrtionde partikongress. Då har det också gått 65 dagar sedan partiet lyckades bilda regering genom att ingå det så kallade januariavtalet med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
En av punkterna i avtalet är att införa fri hyressättning i nyproduktion, trots att Socialdemokraterna före valet kampanjade mot marknadshyror.
Hem & Hyra har frågat samtliga tolv kommunala bostadsvd:ar i Örebro län om de tror att det finns utrymme i sin kommun att höja hyrorna ytterligare i nybyggda lägenheter.
Svaret från dem är ett rungande nej.
Tio av tolv säger nej. Två svarar att det beror på förutsättningarna.
De flesta menar att hyror i nybyggda lägenheter redan nu ligger på smärtgränsen för vad hyresgäster i deras kommuner klarar av.
– Det där kommer inte att innebära någon skillnad utanför Stockholm och storstadsregionerna. De nivåer som gällde innan januariöverenskommelsen är som regel vad marknaden på mindre orter klarar av. Däremot skulle vi behöva en något högre hyresnivå för att få ihop ekonomin i projekten, men det är en annan historia, säger Urban E Linder som är vd på länets näst största kommunala bostadsbolag Karlskogahem med cirka 2 500 lägenheter.
Han får medhåll av vd:n på bostadsbolaget i grannkommunen Degerfors, Rickard Erhard.
– Vi skulle inte påverkas av att införa fri hyressättning för nyproducerade lägenheter. Bostadsbristen behöver lösas främst med mindre produktionskostnader. Om man önskar fler hyresrätter i alla delar av landet bör man kika på bidragsdelen för nyproduktion och dess villkorade maxgräns för hyran. Vi hade kunnat tagit mer betalt än vad vi gör i dag för våra nyproducerade hyresrätter om bidraget hade tillåtit det, säger han.
Lekeberg är en kommun som växer, men inte heller där tror vd:n Thomas Hjelmqvist att hyrorna kan höjas.
– Hos oss kommer det inte påverka alls. Även om kommunen växer så det knakar finns det fortfarande en smärtgräns för hyrorna. Vi är inte i läget att vi växer okontrollerat så att kunderna är desperata och sitter i händerna på oss. Intressant är också att alla automatiskt tänker att marknadshyra kommer innebära höjda hyror – men det lika gärna vara tvärt om att hyrorna sänks, säger han.
Två av tolv vd:ar säger att det inte är så enkelt att det går att svara ja eller nej på frågan om det finns utrymme att höja hyrorna ytterligare i nybyggda lägenheter.
– Tyvärr är frågan inte så enkel att den går att besvara med ett ja eller nej. Beroende på hur många lägenheter som nyproduceras under samma period kommer nämligen förutsättningarna för höjningar att variera. Om få lägenheter, under 50 stycken, produceras under ett år och ”når marknaden” finns det troligen ett utrymme för höjning. Om fler lägenheter produceras är det mer tveksamt, säger Anne-Lie Carlos Jeansson som är vd på Kumla bostäder.
Hyresgästföreningen Region Mitt, där länen Örebro, Dalarna, Värmland och Södermanland ingår, ordnar en demonstration mot Socialdemokraterna vid öppnandet av deras kongress.
Tio av tolv tillfrågade kongressombud säger till Hem & Hyra att fri hyressättning är en dålig idé.