Nya problem för skandalvärden: tomma lägenheter och böter
I utkanten av den sömniga förorten Oxie utanför Malmö står lägenhetsmodulerna på rad. Här har det omskrivna bostadsbolaget Prime living smällt upp över 500 studentbostäder. Ägaren har problem och bland hyresgästerna är bilden splittrad.
”Det är mysigt här”, säger en kvinna som bor i ett av husen.
”Jag skulle inte ens rekommendera min värsta fiende att bo här”, kommenterar hennes granne.
PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.
Det är tvåvåningshus utslängda på slätten, till vissa grannars förfäran och en bra bit från universiteten i Malmö och Lund. Det första stod klart 2014. På fasaderna till några av husen växer gröna alger och gräset nedanför är högt. Längorna som byggdes först står tomma i väntan på renovering och ägarna tvingas nu böta 20 000 kronor för bristande ventilation. Men det är långt ifrån första gången som Prime living hamnat i blåsväder.
I Lund var Hem & Hyra på plats när Lunds universitet tvingades evakuera 200 studentlägenheter efter att de dömts ut som undermåliga av miljönämnden. Ägarna Prime living saknade tillika bygglov för husen och svartbygget står fortfarande övergivet. Lunds universitet har stämt ägarna på 3,4 miljoner för avtalsbrott.
Prime living har utsetts till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga där studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdiga. I bakgrunden finns dessutom en historia med miljonstämningar och mordkopplingar. Prime living är också länkad till den konkursmässiga bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö, som Sydsvenskan har rapporterat om.
Oxiemodulerna kom färdigmonterade från Kina och skulle bli studenternas räddning i bostadsbristen. Lägenheterna är i första hand avsedda för studenter men hyrs numera även ut som ungdomsbostäder, enligt Prime livings hemsida och boende som vi har pratat med.
När Hem & Hyra besöker området berättar en person som arbetar med fastigheterna att nära hundra lägenheter står tomma i väntan på renovering. Enligt uppgifter till miljöförvaltningen i Malmö stad är det 84 lägenheter i den del av området som byggdes först som måste helrenoveras. Det står byggmaterial på golven inne i lägenheterna och väggarna till badrummen är halvt nedrivna.
Ytterdörrarna till de tomma korridorerna står olåsta. Takbelysningen tänds när vi kliver in men det är bara vi här. På postboxarna utanför lyser namnen med sin frånvaro. Enligt både grannar i bostadsrättsföreningen, som har utsikt mot de nedgångna modulerna, och hyresgäster har husen varit mer eller mindre övergivna av ägarna. Samtidigt flyttar folk in och ut i en strid ström i andra delar av det stora hyresområdet.
Sedan i våras sköts den tekniska förvaltningen av det Höllvikenbaserade företaget Top housing project management AB och vid ett av våra besök arbetar flera vaktmästare i området. Men Bengt Eklund, vd på Top housing, vill inte svara på några frågor utan hänvisar till Prime living i Stockholm.
Miljöförvaltningen i Malmö har däremot tät kontakt med förvaltarna. Efter att många hyresgäster hört av sig till miljöförvaltningen med klagomål på allt från nedskräpning och skadedjur till bristande ventilation och luktstörningar beslutade förvaltningen att göra en mer övergripande översyn av hela området.
– Dels var det mycket klagomål, dels var det en del skriverier i media kring ägarna och det gjorde att vi beslutade oss för att inleda ett fastighetsövergripande ärende. Vi har varit på plats i området i omgångar och har nu en dialog men den nya förvaltaren. De har uppgett att de ska renovera, ta itu med alla problem och också vara på plats i området för att skapa en bättre relation till hyresgästerna. Jag hoppas att de lever upp till det som de har sagt, säger Cecilia Johansson, miljöinspektör i Malmö stad.
Enligt henne kommer miljöförvaltningen att förelägga förvaltarna att följa sina egna planer på förbättringar för att försäkra sig om att dessa verkligen genomförs.
– Men det är ett stort område med många lägenheter så det kommer att ta tid. Och det har varit en hel del brister. Man har till exempel inte skött värmeanläggningen som man ska så ibland har de boende saknat varmvatten, säger Cecilia Johansson.
Hyresgästen Ahmed tillhör ett av undantagen i området, säger han själv. Han är en av få som bott här i fem år. De flesta stannar betydligt kortare tid, menar han. Han pluggar i Lund och för ett rum på 22 kvadratmeter betalar han drygt 4 200 kronor i månaden. Han berättar om tvättmaskiner som går sönder och aldrig lagas och en hyresvärd omöjlig att få tag på.
– Jag har aldrig haft en sämre hyresvärd. Jag skulle inte ens rekommendera min värsta fiende att bo här. Hyran är dessutom helt sinnessjuk i förhållande till vad man får, säger Ahmed.
Ett femtiotal meter bort finns tre huslängor som skiljer sig från resten. Den vita putsen är ren och gräsmattan utanför är grön och nyklippt. Det här är en bostadsrättsförening och en av de boende är förfärad över hur det enorma området med studentlägenheter sköts.
– Det är skrämmande. Du ser ju hur det ser ut.
Hon nickar ut genom fönstret, förbi föreningens lekplats och bort mot de skitiga tvåvåningsmodulerna där alger breder ut sig på fasaden och gräset växer högt.
– Det är under all kritik. Det samlas både sopor och råttor. Vi pratar om det nästan dagligen, vi som bor här. Det finns inget positivt att säga över huvud taget. Helst vill man bara sätta upp ett stort plank, säger kvinnan, som vill vara anonym.
– Folk frågar mig hur jag kan bo här. Och hade jag vetat det jag vet idag hade jag aldrig flyttat hit, säger hon.
Samtidigt säger flera hyresgäster i Prime livings längor att de trivs i området. Det är lugnt och skönt. Lite väl isolerat för en student som ska pendla till Lund eller Malmö men det funkar. Abbas Ali Hussanini fyller en av maskinerna i den friliggande tvättstugan.
– Jag trivs bra här. Jag flyttade hit från Nässjö och jag tycker det är skönt att bo på en lite mindre ort, säger han.
En annan hyresgäst är stolt över sin fina lägenhet och tycker det är lugnt och skönt i området. Hon har aldrig haft några problem med hyresvärden.
Hyresgästen Mersina Henriksson är inte riktigt lika nöjd. Hon jobbpendlar till både Malmö och Lund och har med flytten till Oxie fått sitt allra första förstahandskontrakt. I korridoren utanför hennes lilla etta luktar det unket och gamla sopor.
– Jag har flyttat nio gånger på tre år. Jag bor hellre här än flyttar en gång till. Men folket som bor här är kaos. De tar inte så mycket ansvar. De ställer sopor utanför dörren och en gång såg jag några som jagade varandra med kniv, säger Mersina.
Hennes lägenhet ser ut som andra ettor i området: ett stort badrum, kök med två spisplattor, ingen ugn men en mikrovågsugn och ett mindre kylskåp med ett litet frysfack.
– Och det är långt till allt. Men det funkar att pendla, säger Mersina Henriksson.
Enligt Prime livings hemsida går uthyrningen av lägenheterna i Oxie långsammare än i andra områden eftersom ”fastighetsförvaltningen genomför renoveringar och uppfräschningar av lägenheterna i takt med uthyrningarna”, vilket också bekräftas av boende vi pratar med. Att modulerna tillverkats i Kina enligt kinesisk standard har ställt till bekymmer. När något ska lagas saknas det reservdelar.
– Går en del av toalettstolen sönder måste hela bytas. Vaktmästarna suckar rätt mycket över det, säger Mersina Henriksson.
Prime living har en rad vd-byten bakom sig. Just nu heter vd:n Lars Wikström och han berättar att man i Oxie nu har satsat på en mer aktiv förvaltning.
– Vi vill jobba med hyresgästerna på ett sätt som man ska göra. Jag vill inte recensera hur det har fungerat tidigare men jag är noga med vem jag anlitar. Våra förvaltare ska dokumenterad erfarenhet av fastighetsskötsel. Men jag kan inte svara på detaljfrågor om planerade renoveringar eller så, säger han.
Boende berättar för oss att de är missnöjda med hur det har fungerat i området.
– Om man är väldigt missnöjd så förstår jag inte varför man bor kvar. Är man inte nöjd så kan man flytta.
- Prime living har utsetts till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga i nordvästra Stockholm. Studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdigställda.
- I Spånga kräver studenterna halva hyran tillbaka.
- I södra Skåne har Hyresgästföreningen valt att inte nominera några hyresvärdar till ”värsta värden” över huvud taget. Men i Lund har Prime livings studentbostäder dömts ut av miljöförvaltningen efter problem med väggar som sprack och fukt. Dessutom löpte det tillfälliga bygglovet ut 2017 och förnyades inte på grund av problem med tillgängligheten.
- I Oxie har Prime living har 548 lägenheter, enligt företagets årsredovisning 2018. Nära 100 lägenheter står tomma i väntan på renovering, enligt en person i området vi talat med. På grund av brister i ventilation har mark- och miljödomstolen dömt ut ett vite på 20 000 kronor.
- Prime living gjorde ett minusresultat på 650 miljoner kronor under 2018, vilket tidningen Fastighetsvärlden skriver om.