Annons

Fastighetsägaren som renoverar så hyresgäster kan bo kvar: ”Vi river inga kök”

Botkyrka Ett bolag som inte river ut befintliga kök är Botkyrkabyggen, som var före sin tid med en strategi för hållbara renoveringar. Då var det i första hand för att hyresgästerna skulle ha råd att bo kvar. "Vi slänger inte ut material som fungerar", säger Conny Cederlid, underhållschef på Botkyrkabyggen.
Man framför korridor
Foto: Botkyrkabyggen
"Vi jobbar mer medvetet med miljömässig hållbarhet. Men det viktigaste är fortfarande att våra hyresgäster ska kunna bo kvar", säger Conny Cederlid, underhållschef på Botkyrkabyggen.

Allt fler bostadsbolag satsar på varsam renovering – både för klimatet och ekonomins skull – och går från att blåsa ut all inredning för att ersätta med nytt till att bevara det som går. Som att låta originalkök vara kvar till exempel.

Hem & Hyras enkät, som skickades ut till 20 kommunala bostadsbolag i Stockholms län, visar att många är på gång att ta fram planer för återbruk bland annat. Men i praktiken har bostadsbolagen inte kommit lika långt. Hälften av hyresgästerna får inte välja att behålla sina kök vid en renovering, visar undersökningen.

Läs ocksåEfter tio års kamp för varsam renovering – hyresgästerna i kvarteret Draget förlorade i hovrättenInnergård på Södermalm

Mer än bara miljömässig hållbarhet

Ett bolag som inte river ut befintliga kök är Botkyrkabyggen, som redan för drygt sex år sedan införde en strategi för hållbara renoveringar. Då var det i första hand för att hyresgästerna skulle ha råd att bo kvar efter renovering.

– På så sätt kombinerar vi social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vår nuvarande renoveringsstrategi innebär i korthet att vi vid stambyten enbart renoverar stammarna, badrummet blir nytt med kakel och klinker och vi jordar elen. Vi rör inte köken. Om hyresgästen vill och kan betala för tillval senare såsom till exempel nya köksluckor så är det möjligt. Vi skiljer ut oss från många andra bolag på så sätt, säger Charlotta Lundström, pressansvarig för Botkyrkabyggen.

Annons
Hus i Fittja
Ett av Botkyrkabyggens hus i Fittja.

Botkyrkabyggen har i dagsläget cirka 10 800 lägenheter i beståndet. Av dem är 99 lägenheter totalrenoverade där gamla kök ersatts med nya. Men det var innan den nya strategin infördes.

– Vi jobbar inte så längre. Köken som byggdes i miljonprogrammen har en massiv ram och vi låter köksstommarna vara kvar när vi renoverar då de inte är slut på långa vägar. Om hyresgästerna vill kan de byta ut köksluckor, men oftast behöver vi bara byta ut gångjärnen på luckorna, säger Conny Cederlid, underhållschef på Botkyrkabyggen.

8 000 lägenheter ska rustas

De flesta av Botkyrkabyggens bostäder byggdes på 60- och 70-talet och behöver rustas upp. Conny Cederlid säger att det rör sig om drygt 8 000 lägenheter som står inför en renovering.

Annons

– Vi jobbar mer medvetet med miljömässig hållbarhet. Men det viktigaste är fortfarande att våra hyresgäster ska kunna bo kvar, säger Conny Cederlid.

Läs ocksåNu ryker de gemensamma duscharna i trapphuset – trots hyresgästernas protesterbild på fastighet och gemensam dusch i trapphus
Fakta: Botkyrkabyggens renoveringsstrategi
  • Hyresgästerna bor kvar under upprustningen.
  • Renoverar bara det som är nödvändigt, slänger inte ut material och kök som fungerar bra.
  • Involverar hyresgästerna och uppmuntrar till delaktighet.
  • Upprustar till en standard som hyresgästerna är villiga att betala för och anser sig ha råd med.
  • Erbjuder tillval för de hyresgäster som vill det.

Källa: Botkyrkabyggen

Fakta: Beviljats rekordstort lån
  • Botkyrkabyggen har nyligen beviljats ett rekordstort lån för social hållbarhet, vilket innebär något lägre ränta. Det är Kommuninvest som har beviljat cirka 3,8 miljarder kronor fram till år 2032.
  • Pengarna ska finansiera befintliga och kommande projekt för nära 5,2 miljarder kronor.
  • Det omfattar bland annat renovering och utveckling av bolagets fastigheter i Alby, Fittja och Norsborg i norra Botkyrka, och kommer framför allt att användas till stambyten.

Källa: Botkyrkabyggen

Läs också Signalisten redo för dialog om renoveringsplanerna i Bergshamra: "Vi vill återfå förtroendet" Nu ryker 60-talsköken från Bergshamra – hyresgästerna förlorade renoveringskampen i hovrätten Över 300 kök från 60-talet kan rivas – trots ny policy för hållbarhet: "Helt orimligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.