Botkyrkabyggen renoverar till lågpris
Det är inte ovanligt att bostadsbolag höjer hyran med flera tusen kronor i månaden efter upprustning. Men när Botkyrkabyggen tjuvstartar sin miljonprogramsrenovering med ett pilotprojekt som består av 68 lägenheter på Krögarvägen i Fittja är fokus på att hålla nere kostnaderna.
– Vi har stor respekt för att många människor inte har så mycket pengar och ska göra vårt yttersta för att visa att det inte behöver bli kraftiga höjningar vid upprustning. Det blir spännande att se hur lågt vi kan komma, säger Ulf Viktorsson byggchef på Botkyrkabyggen.
Hur stor hyreshöjningen blir i slutändan är svårt att säga eftersom renoveringen påbörjas tidigast i höst. Men när Botkyrkabyggen anordnade tävlingen där byggbolag fick tävla om vem som kunde renovera billigast var målet att bolagets intäkter från fastigheten skulle öka med maximalt 20 procent. Om det sedan blir den slutliga hyreshöjningen är svårt att säga, enligt Ulf Viktorsson.
Han understryker att det inte rör sig om någon lågbudgetrenovering, utan om att bara det nödvändigaste görs. Hyresgästerna får nya badrum och stammar, samtidigt som fönster och köksluckor byts och entréerna renoveras. Bolaget kommer även att försöka spara in på konsultarvoden och göra mer jobb själva. Kostnaden sänks också av att hyresgästerna bor kvar under renoveringen.
– Vi gör inte heller energisatsningar som tilläggsisolering eftersom vi ser att det är olönsamt, säger Ulf Viktorsson.
Inför renoveringen har hyresgästerna bjudits in till en lokal i huset och fått en ritning över sin lägenhet. Därefter har de fått sätta gröna klisterlappar över sådant de är nöjda med i lägenheten och sådant de är missnöjda med. Åsikterna har sedan använts när bolaget bestämt vilka åtgärder som ska prioriteras.
– Vi ser att de är nöjda med till exempel storleken på lägenheten men mindre nöjda med fönster och badrumens standard. Intressant var att många inte var så missnöjda med tapeter och golv, säger han.
Bolaget ska renovera tusentals lägenheter de närmaste åren. Förutom projektet i Fittja ska bolaget även genomföra en renovering på Odlingsvägen i Storvreten. Men där är fokus inte på låga hyreshöjningar utan på att pröva olika tekniska lösningar och arbetssätt.
– Även om vi gör mycket i de lägenheterna och husen kommer inte hyresgästerna att få betala det, utan vi ser det som ett sätt att lära oss inför kommande renoveringar, säger han.
Erfarenheten från projekten ska användas när bolaget växlar upp renoveringstakten 2016 med målet att renovera 800 lägenheter per år från och med 2018.
Han tror att många bostadsbolag har gjort alldeles för dyra renoveringar hittills och tror vi kommer att få se att priserna sjunker.
– Jag tycker att vi ser att byggbolag, de som säljer material etcetera redan nu anpassar sig till att det inte finns utrymme för så dyra renoveringar i miljonprogrammet. Jag tror vi kommer att få se en utveckling där man hittar stordriftsfördelar i entreprenörskedjan och därmed lägre priser, säger han.