Botkyrkabyggen skrotar bostadssatsning – köper tillbaka lägenheter
Hem & Hyra har skrivit en rad artiklar om Botkyrkabyggens satsning på att ombilda hyresrätter till en lightvariant av bostadsrätter. Metoden kallades Andelsägarmetoden och kritiserades tidigt av flera skäl. Bland annat fanns det ingen lagstiftning som reglerade den nya upplåtelseformen, skyddet var därmed mycket svagare än för till exempel hyresgäster som omfattas av hyreslagstiftningen. Annan kritik handlade om att det inte gick att ta lån hos storbankerna med bostäderna som pant.
Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen förklarar att projektet avslutades både av juridiska och ekonomiska skäl.
– Det är en ny upplåtelseform som inte är reglerad i lag utan i avtal, så det skapar en osäkerhet och oklarheter när det gäller lagstiftningen. De som köper har ett svagare skydd i lagen än till exempel hyresgäster.
De ekonomiska skälen till att avslutas är också flera. Bland annat så godkänner storbankerna inte andelsägarlägenheter som pant vid lån vilket gör att de inte kan belånas. Då återstår lån hos andra aktörer med högre räntor.
– Det ekonomiska är bekymmersamt. Vi hade en förhoppning om att bankerna skulle ändra sig men det har de inte gjort. Vi ser också att vissa får svårt att sälja sin lägenhet och få den vinst de förväntar sig. Risken är att de inte kan sälja och fastnar i ett boende de inte vill ha.
Har folk som försökt sälja gått back?
– En del har kunnat sälja med vinst men andra har haft svårt. Jag vet inte om vissa har gått back.
Att de 65 hyresgäster som köpt en lägenhet kan ha svårt att sälja är också skälet till att bolaget erbjuder sig att köpa tillbaka lägenheterna för det pris de såldes för plus lagfartskostnad.
– Vi räknar med att det kostar oss totalt cirka 50 miljoner kronor att köpa tillbaka lägenheterna, säger hon.
Projektet kritiserades ju tidigt, borde ni avslutat tidigare?
– Nej jag tycker inte det. Vi ville pröva det här och utvärdera. Syftet att införa det var bra. Vi såg att folk som fick det bättre ville äga sitt boende och flyttade härifrån. Vi ville ge dem möjlighet att köpa och bo kvar.
Ett annat skäl till att lägenheterna såldes var att bolaget behövde få in kapital till renoveringar.
– Men vi renoverar efter en annan modell nu och har lägre avkastningskrav så det fungerar utan att sälja, säger hon.
Vad har det här kostat bolaget totalt?
– Hur mycket metoden kostat bolaget totalt genom åren är svårt att sätta en siffra på, men vi beräknar att vi avsatt cirka 1,5 årsarbetstid till administration som rör andelsägarmetoden. Vid första försäljningen gavs även stora rabatter. Att förvalta de fastigheter som har inslag av andelsägarlägenheter har inte kostat mer än att förvalta de fastigheter som renodlat enbart har hyresrätter.