Botkyrkabyggen stäms på en halv miljon för mögellägenhet
Enligt stämningsansökan som lämnats in till Södertörns tingsrätt har hyresgästen haft problem i lägenheten sedan 2002. Symptomen har varit andningsbesvär, utslag, huvudvärk, klåda och snuva. Problem som de kopplade till lägenheten. Efter det har det varit många turer där hon har klagat hos såväl hyresvärden Botkyrkabyggen som gjort en anmälan till Botkyrka kommun.
År 2014 kom ett föreläggande från Miljö- och Hälsoskyddsnämnden i Botkyrka kommun där de krävde att Botkyrkabyggen skulle mögelsanera lägenheten. Nämnden krävde också att bolaget skulle sanera alla hyresgästens saker som till exempel möbler och kläder. Men eftersom saneringsföretaget inte kunde garantera att hennes tillhörigheter blev helt fria från mögel så valde hyresgästen att kasta alla saker utom till exempel porslin och glas som inte kunde bli mögligt.
Hyresgästen kräver i stämningsansökan att få tillbaka 25 procent av hyran under sju år för att hon haft besvär i lägenheten, totalt 168 216 kronor. Utöver det kräver hon ersättning för bohag och lösöre till ett värde av 297 750 kronor.
Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm företräder hyresgästen.
Hon tycker inte att varken Botkyrkabyggen eller kommunens miljökontor har tagit händelsen på tillräckligt stort allvar.
– De utredningar som har gjorts har varit undermåliga. Miljökontoret har låtit Botkyrkabyggen hålla på ända till 2013 innan de krävde att det skulle göras en rejäl utredning. Efter det blev det fart på miljökontoret, säger hon.
– Det har funnits klara indikationer på sjukahussymptom hos hyresgästerna under lång tid och Botkyrkabyggen borde ha satt in kraftigare åtgärder tidigare, säger hon.
Sara Thörn, pressansvarig på Botkyrkabyggen, säger att de inte vill svara på några frågor innan de läst igenom stämningsansökan.
Den ansvariga handläggaren på Botkyrka kommun är Rodhe Edén, miljö- och hälsoinspektör. Hon har handlagt ärendet sedan 2011 och var den som 2014 förelade Botkyrkabyggen att mögelsanera lägenheten och hyresgästens tillhörigheter.
Första anmälan kom in till kommunens miljöenhet 2008, varför dröjde det till 2014 innan ni krävde att de skulle mögelsanera lägenheten och hennes tillhörigheter?
– Det har gjorts saker hela tiden och det är därför det tagit tid. Sedan har det tagit tid eftersom det har funnits kommunikationsproblem. Men efter rekommendation från senaste utredningen så förelade vi bolaget att göra sanera lägenheten.
Det gjordes en rapport i september 2012 som kom fram till att det luktade mögel i ett sovrum, fanns förhöjda fuktvärden i väggen under ett fuktskadat fönster och att parketten hade svällskador. Det slogs också fast att luftkvaliteten i lägenheten inte var bra.
Utredarna föreslog en fördjupad utredning av lägenheten, men ni gick inte på deras linje. Varför ?
– Det beror på att vi tittade på en lösning där de skulle få en ersättningslägenhet. Sedan blev det inte så av olika skäl utan de bodde kvar tills 2014.