Annons

Botkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

Stockholm Alby, Fittja och Norsborg ska bort från listan över särskilt utsatta områden 2025. Det berättade Botkyrkabyggens vd Chris Österlund på ett seminarium som bolaget och Hyresgästföreningen anordnade.
Foto: Kenneth Samuelsson
Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen, framför olika exempel på hur bolaget arbetar med att öka tryggheten, minska arbetslösheten och att hyresgästerna ska ha råd att bo kvar efter upprustning.

Segregation, renovvräkning, bostadsbrist och otrygghet. Utmaningarna är flera i ett Stockholm som växer. I seminariet ”Växtvärk eller Stretching ?”, som anordnades av Hyresgästföreningen region Stockholm och Botkyrkabyggen var fokus på lösningar snarare än på problemen.

Avstampet för seminariet var FN:s Agenda 2030 med fokus på nummer 11, Hållbara städer och samhällen, och hur det målet nås.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen, berättade hur bolaget arbetade med flera av målen i Agenda 2030. På en stor skärm radades exempel upp: projektet Qvinna i Botkyrka där arbetslösa kvinnor lär sig bättre svenska och får ett arbete, gårdsambassadörer som ökar det lokala inflytandet och utemiljösatsningar för att öka tryggheten.

Men den viktigaste åtgärden för att skapa socialt hållbara områden är kanske bolagets satsning på att hålla nere hyrorna vid upprustning. Det sker genom att bara göra en basrenovering och till exempel inte byta kök om det inte är nödvändigt, vilket inte bara håller nere hyrorna utan även är positivt ur miljösynpunkt.

– Målet är att skapa en bättre värld, där barn kan växa upp i trygghet. Men vi gör det tillsammans med bland annat Polisen, Hyresgästföreningen, hyresgäster, föreningar och kommunen, ensam är inte stark, säger Chris Österlund.

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

Hon passade också på att släppa nyheten att bolagets mål är att Alby, Fittja och Norsborg, ska bort från Polisens lista över särskilt utsatta områden senast 2015

– Utöver det ska den upplevda tryggheten i Botkyrka öka med fem procent 2020. Vi kommer också att ha fler trygghetsvandringar 2019, berättade hon.

Elisabeth Hammarberg kommunikationschef, Hyresgästföreningen region Stockholm, berättade att det var självklart att Hyresgästföreningen skulle arbeta för att uppnå mål nummer 11.

Läs ocksåHalil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka

– Vi arbetar för allas rätt till ett bra boende till en överkomlig kostnad. Vad händer med ett samhälle där kvinnor inte kan lämna en destruktiv relation på grund av att det inte kan få tag på en bostad? Vad händer när bostaden blir en vara, frågade hon sig retoriskt och lyfte fram Botkyrkabyggen som ett positivt exempel i arbetet med att uppnå mål 11.

Annons

En fråga som lyftes fram var barnens situation. Olle Pallin-Cox, regionombud på Bris, berättade hur de jobbar med att stärka barns rättigheter i ett projekt i Tynnered, Göteborg.

– Vi tycker att man kan behöva se över om barnfamiljer med stora behov bör få förtur i bostadskön, säger han.

Chris Österlund berättade att det är deras barnfokus bland annat handlar om att arbeta för att undvika barnvräkningar, för en giftfri boendemiljö och öka tryggheten i bostadsområdena.

– Vi tar inte socialtjänstens uppdrag men ska borga för en bra boendemiljö och trygghet för barn och att de inte blir vräkta hur som helst, säger hon.

Anna Lackman, expert Fastighetsförvaltning på SABO, berättade att de drar sitt strå till stacken genom att starta klimatinitiativet i höstas, där bolagens klimatpåverkan ska minska.

– Vi ska också fortsätta med projektet Klimatsmart boende tillsammans med Hyresgästföreningen, det syftar till att det ska bli lättare för hyresgäster att göra rätt genom bra sopsortering och delningstjänster, säger hon.

En grundläggande del i ett socialt hållbart samhälle är rätten till bostad och talarna fick lämna fram sin önskelista till makthavarna för att öka byggandet.

Chris Österlund efterlyste mer byggbar mark,snabbare handläggningsprocesser och investeringsstödet till hyresrätter som försvann vid årsskiftet.

Annons

– Då får vi lite fart på byggandet.

Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, lyfte fram problemet med att vissa kommuner knappt bygger några bostäder alls och efterlyste en regional markpolitik så att byggadet blev mer jämt fördelat.

– Sedan tror jag det är bra att införa statliga topplån för bostadsbyggande så att det fortsätter att byggas även när marknaden faller, säger han.

Elisabeth Hammarberg, kommunikationschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, avrundade dagen med en sammanfattning.

– När jag har lyssnat på alla så blir det tydligt att allting hänger ihop. När Botkyrkabyggen inte byter ut köken så kan de minska både miljöbelastningen samtidigt som hyrorna hålls nere och folk kan bo kvar, säger hon och tillägger att hon hoppas att samarbetet som startats nu fortsätter.

Läs också Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.