Bott 22 år i andra hand, riskerar att vräkas
Ärendet har blivit ett fall för hyresnämnden. Enligt förstahandshyresgästen fick han från dåvarande hyresvärd ett erbjudande om en extra lägenhet när han bodde i fastigheten i början på 90-talet.
”Vi hade då en klar muntlig överenskommelse om att jag kunde hyra ut den ena lägenheten till min bror i andra hand”, skriver förstahandshyresgästen till hyresnämnden.
Han förklarar även att det inte kändes nödvändigt för brodern att köa för ett förstahandskontrakt eftersom det fanns muntligt avtal med den förra fastighetsägaren om att den här lösningen var okej.
”Eftersom han bott där så länge utan att ställa till med minsta problem eller varit sen med hyra så hoppas vi att vi kan få hjälp med denna orättvisa och får bo kvar i lägenheten som han har kallat sitt hem i 22 år”, skriver förstahandshyresgästen.
Att lägenheten hyrdes ut i andra hand upptäcktes av nuvarande hyresvärd genom folkbokföringen. Den som står på kontraktet visade sig vara folkbokförd på en annan adress i staden och i stället var brodern folkbokförd på lägenheten.
Hyresvärden skriver till nämnden att bolaget inte fått ta del av något godkännande av andrahandsuthyrningen som hyresgästen påstår ska finnas.
”Det är dock orimligt att ett godkännande om andrahandsuthyrning som lämnats av föregående hyresvärd gäller för all framtid”, skriver hyresvärden och påpekar att andrahandsuthyrning normalt beviljas för en kortare period och på grund av att det finns ett beaktansvärt skäl, exempelvis studier på annan ort.
”Hyresgästen har ej angett något skäl till varför det föreligger en andrahandsuthyrning till brodern”, skriver hyresvärden som har sin åsikt klar:
”Hyresvärden anser inte att hyresgästen har något behov av lägenheten och har för avsikt att anvisa den samma till annan bostadssökande med större behov.”
Hyresnämnden tar upp fallet för prövning om ett par veckor.