Annons

Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass

Strömstad "Vi borde göra något åt alla tråkiga väggar i Strömstad!" De orden, från bovärden Jörgen Karlsson, blev startskottet för de målningar som nu pryder elva av Strömstadsbyggens hyreshus. "Det blev riktigt bra", säger Jörgen idag.
Bovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.
Foto: Karin Gistedt
Bovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.

Det var en dag i mars 2021 som bovärden Jörgen Karlsson nämnde idén för första gången. Han och Strömstadsbyggens nye vd, Tobias Kristiansson, var ute på rundvandring bland hyreshusen.

– Vi gick förbi tråkiga väggar som jag tyckte att vi borde göra något roligt av. Trista, gråa väggar som ingen blev glad av. Så jag förslog att vi skulle göra något åt det. Det var väl så det började, säger Jörgen som varit bovärd på Strömstads kommunala bostadsbolag i fem och ett halvt år.

Läs ocksåMuralmålaren Massimo gör konst att leva iEn man framför en fasad till ett hus med en fasadmålning på.
Gaveln på Lasarettsgatan 4 pryds nu av Linus Lundins, även kallad Yash, verk.
Gaveln på Lasarettsgatan 4 pryds nu av Linus Lundins, även kallad Yash, verk.

Orden fick fäste i Tobias. Hur skulle man kunna utveckla Strömstadsbyggens utemiljöer på ett nytt sätt? Till slut landade bolaget i att bjuda in gatukonstorganisationen Artscape till Strömstad. Något som i början av sommaren resulterade i gatukonstfestivalen Artscape Lighthouse.

– Det var fantastiskt att se hyresgästerna och hela Strömstads nyfikenhet och engagemang under de där dagarna. De följde arbetet med stort intresse, kom ut och bjöd konstnärerna på fika och till och med livemusik, säger Tobias Kristiansson.

Strömstadsbyggens vd Tobias Kristiansson framför Sophie Mess konstverk på Södra Kyrkogatan 5.
Strömstadsbyggens vd Tobias Kristiansson framför Sophie Mess konstverk på Södra Kyrkogatan 5.

När festivalen var slut hade Strömstad fått elva permanenta väggmålningar runt om i stan. Jörgens personliga favorit är valen på Norra Kyrkogatan 3. Den sagolika valen bär en fyr och ett hus på sin rygg. Men det är ljuskäglan från fyrtornet, som Jörgen tycker är allra mest fascinerande.

– Alla målningar är fina på sina sätt, men den här är helt otrolig. På kvällen, när man börjar skymma, då är det som om skenet från fyren verkligen lyser upp på riktigt. Det är magiskt! säger Jörgen.

Bovärden Jörgen Karlsson kom med idén att göra något av de tråkiga väggarna i Strömstad. Idag är han nöjd med resultatet.
Bovärden Jörgen Karlsson kom med idén att göra något av de tråkiga väggarna i Strömstad. Idag är han nöjd med resultatet. ”Den här valen är min favorit”, säger han.

Bakom målningen står konstnären Thomas Turner från Atlanta i USA. Inspirationen har han hämtat från en myt om sjöfarare som sökte skydd på vad de trodde var en klippa i havet, men som visade sig vara en val som dök ner i djupet.

– Men här finns även lokala kopplingar. Fyren påminner om Ursholmens fyrtorn. Och här finns Kosterhavets värdefulla koraller och den för Strömstadsborna så centrala fiskebåten, säger Henrik Lysén, kommunikatör på Strömstadsbyggen.

Annons
Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Flera av de elva målningarna finns på väggar i centrala Strömstad. Men tre av dem sitter på Strömstadsbyggens största bostadsområde Rådhusbergets tegelhus. Här finns det 318 lägenheterna i 37 huskroppar. Husen, som byggdes mellan år 1967 och 1974, har två eller tre våningar och är placerade så att hyresgästerna har en fantastisk utsikt mot både havet och stan. En utsikt som nu alltså har kompletterats med ytterligare vyer.

Khaled och Wael Jumaa tycker om målningen av den amerikanska konstnären Emily Ding på Matrongränd 4.
Khaled och Wael Jumaa tycker om målningen av den amerikanska konstnären Emily Ding på Matrosgränd 4.

– Jag tycker väldigt mycket om den här målningen av fågeln som dyker efter fisk. Det är så vackra färger och rörelser i den här bilden, säger Khaled Jumaa, och pekar på Skarven i olika blå havstoner på gaveln till Matrosgränd 4.

Khaled har just varit och hämtat sin femårige son Wael från förskolan. Familjen kommer ursprungligen från Syrien men har bott på Rådhusberget i Strömstad i ungefär ett år. I dagsläget jobbar Khaled på äldreboendet Jägaren. Men han pluggar även svenska för att så snart som möjligt kunna jobba med det han är utbildat till och har erfarenhet av.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

– Jag är snickare och vill så fort som möjligt kunna jobba som det här i Sverige, säger Khaled och tillägger att han trivs utmärkt på Rådhusberget.

– Det känns tryggt för barnen eftersom det inte är några bilar inne i området. Och så är det nära till allt. Vi har förskolan alldeles intill och på några minuter är man nere i stan.

Lite längre upp i backen, på Timmermansvägen 19, har konstnären Vegan Flava från Stockholm målat två hajar, en pigghaj och en småfläckig rödhaj. På bilden finns även ögonkorall och ostronört. Samtliga arter som fortfarande finns i Kosterhavet utanför Strömstad, men som på grund av oss människor riskerar att utrotas. Detta vill konstnären öka medvetenheten kring.

På Timmermansvägen 19 har Vegan Flava målat två hajar.
På Timmermansvägen 19 har Vegan Flava målat en pigghaj och en småfläckig rödhaj. Hajar som fortfarande simmar i Kostarhavet utanför Strömstad.

Christina Jansson har bott i sin lägenhet på Rådhusberget i nitton år. Hennes balkong gränsar till gaveln som nu pryds av de båda hajarna.

Annons

– Jag är helnöjd med den här målningen. Jag gillar att hajarna är så exakt och naturtroget målade. Men jag gillar inte fågelmålningen där nere på Matrosgränd. Det är inte så en Skarv ser ut, det vet ju alla som bor i Strömstad, säger Christina.

En hyresgäst som är ute och rastar ett par hundar stannar till vid konstverket. Han tar sig en titt medan hundarna nosar runt på gräsmattan.

– Jag gillar dem. De är fina och piggar upp hela området. Sendet är klart att man funderar lite på vad det hela har kostat? Och vad pengarna kunde ha gått till istället. Man får ju bara hoppas att det inte drabbar oss hyresgäster på något sätt, säger han.

Vad har då konstsatsningen kostat? Vi ställer frågan till Strömstadsbyggens vd Tobias Kristiansson:

– Vi budgeterade för 2,8 miljoner och det har vi klarat att hålla. Det här en satsning på vår utemiljö men också något som Strömstadsborna kan samlas kring och vara stolta över. Strömstad drabbades hårt under pandemin när gränsen till Norge stängdes och gränshandeln uteblev. Artscape blev som en injektion av framtidstro. Och när man nu hör att de som bor i Strömstad har börjat navigera utifrån målningarna, att de säger, ”vi ses vid valen”, då känns det som vi har lyckats. Vi hoppas även att de lockar hit folk som vill gå en gratis konstvandring mitt i stan, säger Tobias Kristiansson.

Fakta: Artscape Lighthouse
  • Gatukonstorganisationen Artscape har i över åtta år skapat gatukonst runt om i Sverige och samarbetat med över 35 kommuner.
  • I Strömstad kallas satsningen Artscape Lighthouse och har temat ”människan och havet”.
  • Genom ett samarbete mellan Artscape och Strömstadsbyggen, med kunskap från och Kosterhavets nationalpark och Strömstads museum, fick Strömstad elva storskaliga muralmålningar.
  • Konstnärer som kom från olika platser i världen lät sig inspireras kosterhavet, människans relation till havet och platsens historia. ,
  • Hem & Hyra har tidigare skrivit om Artscape i Lilla Edet, Borås, Göteborg, Mjölby.
  • Den brittiska konstnären Farah Forthams konstverk sitter på fasaden till Norra Hamgatan 3.
    Den brittiska konstnären Farah Forthams konstverk sitter på fasaden till Norra Hamgatan 3.
Läs också Vann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.