Annons

Boverket: Höj investeringsstödet kraftigt i Stockholm

Nyheter Höj nivån på investeringsstödet – i synnerhet i Stockholm. Det föreslår Boverket. Samtidigt vill man införa samma hyrestak för att få investeringsstöd för bostäder till äldre som till vanliga hyresrätter och studentbostäder.
Foto: Illustration: Open Studio Arkitekter.
Allmännyttiga LKF har byggt på Hårlemansgatan i Lund och kan i efterhand sänka hyrorna med hjälp av regeringens investeringsstöd.

Regeringens investeringsstöd för nya hyresrätter med lägre hyra har fått ett blandat mottagande. Medan Hyresgästföreningen och de bostadsbolag som använt sig av stödet menar att det är en god hjälp, så har allianspartierna och Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, tagit fram stora fogsvansen.

Klart är i alla fall att intresset för stödet varit stort på de flesta håll i landet, med ett undantag: I Stockholm. Förklaringen är, enligt de flesta bedömare, att den maximala hyresnivån för att få stödet, 1 450 kronor per kvadratmeter och år, är för låg. Det är helt enkelt mer lönsamt att bygga hyresrätter utan stöd där hyran kan sättas väsentligt högre.

Läs ocksåRimlig hyra villkor för investeringsstöd

Därför föreslår Boverket att stödet för hyresrätter med reglerad hyra i Stockholm ska höjas. Från 6 600 till 8 000 kronor per kvadratmeter. Samtidigt som hyrestaket på maximalt 1450 kronor per kvadratmeter och år ska ligga kvar.
För resten av riket föreslås mer marginella justeringar. I Göteborgs- och Malmöregionerna från 5 300 till 5 600 kronor per kvadratmeter och i övriga landet från 3 800 kronor till 4000 kronor per kvadratmeter.
Ramen för stödet på 3,2 miljarder årligen mellan 2018 och 2020 kommer dock att vara detsamma, vilket innebär att färre lägenheter kommer att kunna byggas med hjälp av stödpengarna.

Annons

– I dag är hyrestaket för lågt i förhållande till stödet. Då kan man välja att antingen justera upp hyrestaket eller nivån på bidraget. Vi har valt det senare, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

Förslaget kommer i en utredning där det egentliga uppdraget var att se över konsekvenserna av att införa ett hyrestak för det stöd som finns för att bygga hyresrätter till personer över 65 år. Något sådant krav på motprestation i form av lägre hyra finns inte i dag. Där finns 400 miljoner kronor att fördela årligen mellan 2018 och 2020.

Annons
Läs ocksåNu sänks hyrorna i nybyggda lägenheter

Boverket har kommit fram till att det är rimligt att ha samma krav på hyrestak för att få investeringsstödet – oavsett om det handlar om ordinära hyresrätter eller hyresbostäder för äldre. Anledningen är att det inte är effektivt att ha två parallella system med olika nivåer.

Läs också Hit gick de första investeringsstöden Kommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringar Skiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.