Boverket säger nej till små studentbostäder
Även om Boverket har möjlighet att ge dispens från bestämmelserna i plan- och byggförordningen till bostadsbyggande i experimentsyfte har Boverket valt att inte göra det i det här fallet. Ett av skälen till avslaget är att bostäder inte uppfyller kraven för rörelsehindrade personer. Boverket menar också att AF Bostäders planer storskaliga eftersom för att handla om ett experiment.
Rolf Svensson, vd för AF Bostäder, är besviken men inte förvånad.
– Det är klart att vi tycker det är synd att vi har fått avslag. Men vi har en tradition i Sverige där reglerna kring bostadsbyggande är väldigt strikta och tvingande utan att man egentligen har funderat på vad hyresgästerna vill ha, säger Rolf Svensson.
Tanken med att bygga minilägenheter är att undersöka möjligheterna att bygga kompakt och därmed minska byggkostnader, få lägre hyra och få mindre påverkan på miljön. AF Bostäder vill bygga både ettor, tvåor och treor med betydligt mindre kvadratmeter än vad vi är vana vid. De minsta ettorna skulle bli tio kvadratmeter och tvåorna skulle bli omkring 25 kvadratmeter.
Men personer med rörelsehinder skulle inte kunna bo där?
– Nej, det är beroende av vad det är för typ av rörelsehinder det handlar om men det är inte lämpligt för rullstolsburna. Men vi har 5 800 lägenheter idag och en rullstolsburen person. Bygger man ett tvåvåningshus idag utan hiss är inte heller det lämpligt för en rullstolsburen, förklarar Rolf Svensson.
Till experimentbygget har AF Bostäder knutit en bostadsforskare som skulle utvärdera hyresgästernas syn på minilägenheterna.
– Utifrån det skulle vi lära oss mer om hur man kan bygga. Vi vill göra det här för att vi tror det är rätt att pröva olika och nya grepp. Grunden är att det är dyrt att bygga och vi vill hitta vettiga lösningar som får ner hyran för studenterna, säger Rolf Svensson.
AF Bostäder har överklagat Boverkets beslut till miljödomstolen i Växjö. Minilägenheterna vill AF Bostäder bygga mitt emot Willys på Norra Fäladen i Lund.