Annons

Boverket vill snacka buller

Nyheter Stora brister och varierande kvalitet i bullerundersökningarna. Boverket dömer ut dagens spretiga system och vill få igång en debatt.

Boverket har släppt en ny rapport om vikten av att öka kunskapen om buller. Man konstaterar att det tidigare har funnits stora brister i hur man genomför störningsundersökningar. Framförallt varierar tillvägagångssättet och tolkningar av resultaten.

–    Det kan få stora konsekvenser eftersom de här undersökningarna ofta ligger till grund för hur mycket samhället ska pytsa ut för olika åtgärder, säger Magnus Lindqvist, miljöingenjör på Boverket som har skrivit rapporten.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Han har tittat specifikt på enkäter om upplevd störning och hur de utformas och tolkas, främst på störningar från väg- och järntrafik men Boverket bedömer att samma slutsatser i stort sett kan dras för de flesta bullerkällor.

Enkäter till boende för att utvärdera boendemiljöer och följa upp åtgärder har blivit allt vanligare men dessa kan vara vanskliga.

Annons

Ett problematiskt område vid sådana här undersökningar är att olika människor uppfattar samma störning på olika sätt. Samma personer använder också olika ord för att beskriva det oönskade ljudet.

Läs ocksåEwas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Dessutom finns det mycket som tyder på att vi har blivit mer  medvetna om riskerna och därför är mer uppmärksamma på buller i vår vardag.

–    Vi ställer oss också frågan var gränsen går mellan att folk känner sig störda till att det är hälsoskadligt. Hur många som blir störda är för många och vad kan vi acceptera?

Annons

Magnus Lindqvist betonar att de riktvärden vi har för bullernivåer sattes för många år sedan. Boverket hoppas att den nya rapporten kan leda till en diskussion om vilka gränser som är rimliga att ha i dag, med större kunskaper om hur man bygger för att ett eventuellt oljud inte ska nå de boende.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.