Annons

Brå tog internationella gäster på trygghetsvandring

Stockholm ​Stockholm är en trygg stad. Det står klart när Mia Andersson-Ek från Göteborgs centrala brottsförebyggande råd och Solveig Hollari från myndigheten Brå gör en trygghetsvandring med deltagare från Stockholms internationella kriminologisymposium.

En trygghetsvandring är ett möte till fots där boende, hyresvärdar och beslutsfattare inventerar sin närmiljö. I Göteborg var man tidigt ute och Göteborgs centrala brottsförebyggande råd har givit ut en metodhandbok. Den är utgångspunkt för seminariet om trygghetsvandringar för en grupp deltagare vid det pågående kriminologsymposiet vid Norra Latin.

Efter en kort genomgång styr vi kosan mot centralen. Där Vasagatan överkorsas av Klarabergsgatan är första stoppet. Centralen är den plats där det sker många personrån, cirka 45 per år, och dessutom flera fall av misshandel. Men det ska jämföras med att nästan en halv miljon människor passerar centralen och t-centralen, varje dag.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

– Hit kommer många för första gången och är kanske lite osäkra på vägen. Det finns trappor att sitta i och dessutom skydd för väder och vind under vägen. Det blir en naturlig samlingsplats, säger Mia Andersson-Ek.

Annons

Sergels torg är en annan plats där många samlas, det finns trappor att sitta i och möjlighet att gå under tak. För dagen är det fyllt av unga som just slutat skolan och skriver med tavelkrita på de svarta trianglarna.

Kungsträdgården i Stockholm blir nästa stopp. Härifrån anmäls 12 personrån om året. Samtidigt är det Stockholms mesta festplats, som bland annat fylls av 170 000 ungdomar veckan före skolstart. Deltagarna från Mexiko, Japan och Storbritannien ler lite åt siffrorna. I stället för ”hot spot” vill de kalla platsen på sin höjd ljummen och ungdomarna tycks ovanligt väluppfostrade.

Annons
Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"
Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.