Annons

Bråk om marmorhandfat – slutar med vräkning

Göteborg I över ett år har en infekterad rättstvist pågått i centrala delarna av Göteborg, nära Avenyn. Hyresgästen vill att det installeras ett 22 år gammalt marmorhandfat. Hyresvärden erbjuder ett modernt badrum, utan kostnad efter en brand. Nu sätter hyresnämnden ner foten och hyresgästen sägs upp från lyxlägenheten.
Foto: Wikimedia Commons
Värden ville göra ett nytt badrum efter en brand, men svartvitt kakel och klinkers. Hyresgästen vägrade.

Det började i april förra året. Hyresvärden anlitade en firma som skulle förstärka och laga rören i huset, men det började brinna och gästtoaletterna i fyra lägenheter skadades. Hyresvärden gjorde sedan det en hyresvärd ska göra – sanerade och renoverade. Hyresgästerna fick också välja om de ville ha gästtoalett med förvaringsutrymme – så som det var innan branden – eller om de hellre ville slå ut ett skafferi och få ett större badrum. Allt utan extra hyreskostnad. 

Ville ha allt som förr

Men i en av de branddrabbade lyxlägenheterna tog det stopp. Ett äldre par i en sjurummare på 192 kvadrat hade innan branden gjort en egen renovering av gästtoaletten. En vägg hade slagits ut, marmorhandfat satts in och ett färgat klinkersgolv. Allt utan hyresvärdens vetskap eller tillåtelse, varav det mesta strider mot reglerna för hyresrätter. Hyresvärden var dock redo att se mellan fingrarna, men ville sätta in ett modernt badrum med vitt kakel och svart-vitt klinkers i äldre stil.  Detta gick hyresgästen inte med på,  utan vägrade istället att släppa in hyresvärdens hantverkare. Hyresgästen höll också inne över 140 000 kronor i hyra och anlitade två advokater. 

Kostnader för hämtmat

Efter strandade förlikningsförsök med flera advokater inblandade hamnade ärendet i hyresnämnden, två gånger. Hyresgästerna menar att de har haft rätt att hålla inne en stor del av hyran på grund av att de inte har haft fungerande badrum och kök efter branden. Detta har resulterat i ökade kostnader för hämtmat. De säger också att hemtjänsten haft svårt att arbeta då de inte haft fungerade badrum. Det framkommer dock i hyresnämndens handlingar att lägenheten har två badrum och att köket var fullt brukbart. 

Annons
Vägrar ge upp kampen

Hyresnämnden har nu bestämt att värden har rätt att vräka hyresgästen. Valet av färg på klinkers och installationen av ett 22 år gammalt marmorhandfat är ”oväsentligt” och inte skäl nog för en hyresgäst att inte betala in hyra i tid. Först i samband med förhandlingen betalade hyresgästen tillbaka den förlorade hyran på över 140 000 kronor. Nämnden skriver: “Hyresgästen har inte haft rätt att neka hyresvärden tillträde då denne velat åtgärda de brandskador som uppstått”. Hyresvärden får alltså rätt att säga upp hyresgästen och ger tre månaders uppskov för flytten. Inte heller detta har hyresgästen gått med på, ärendet är nu överklagat till Svea hovrätt som ska pröva om rätten till marmorhandfat är skäl nog för att stoppa en kostnadsfri renovering.

UPPDATERING APRIL 2022: Svea hovrätt avslår hyresgästens överklagan. Hyresgästen är därmed skyldig att flytta genast. Beslutet går inte att överklaga.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Annons

 

Fakta: Fråga alltid hyresvärden:
  • Om du tänker borra hål i badrummets väggar, golv eller tak.
  • Kakla eller måla om badrummet själv.

Ändringar i badrum är alltid bäst att kolla med hyresvärden först, visst arbete måste utföras av professionella så att inte fuktspärren skadas. Grundregeln är att du ska kunna återställa lägenheten i det skick den var när du flyttade in.

Läs också Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn Vaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka" Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.