Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden
En dag i slutet av augusti förra året gick en kvinna i 70-årsåldern i Bromma ner i källaren för att tvätta i tvättstugan. Kvinnan upptäckte då att någon hade satt upp en ljusslinga i tvättstugans tak.
– Det var en jättejobbig belysning som blinkade i olika färger och störde när hon skulle tvätta. Så hon ställde sig på en pall och drog ur belysningen, säger ombudet och juristen Göran Walldin på Hyresgästföreningen i Stockholm.
Då kom hyresvärdens sambo – en man i 55-årsålden som även fungerar som husets vaktmästare och förvaltare – in i tvättstugan.
– Han var upprörd över att hon drog ur kontakten till belysningen. Det ansåg inte hyresvärdens sambo att hon fick göra, säger Göran Walldin.
I det högljudda bråket som följde hörde kvinnans man – som är i 75-årsåldern – ordväxlingen och sprang själv ner i tvättstugan. Versionerna om vad som hände efter det går isär.
Har bott i huset i 45 år
Hyresvärdens sambo menar att paret tillsammans attackerade honom genom att riva, slå honom med knutna nävar och dra honom i håret och i kläderna. Paret menar i stället att det var sambon som attackerade dem, och bland annat slog en telefon ur den äldre mannens hand i samband med att han försökte filma bråket.
Klart är att konflikten slutade i ett slagsmål där alla tre var inblandade. Enligt Göran Walldin blev den äldre mannen sparkad och slagen när han låg på golvet.
– Mannen som jag företräder hamnade till sist på golvet. För att skydda sig bet han sambon i vaden, säger han.
Polis kallades till platsen, och efteråt kunde både paret och hyresvärdens sambo visa blåmärken på kroppen. Sambon hade även ett sår högt upp på vaden efter att ha blivit biten.
Båda sidor gjorde polisanmälningar, men ingen av anmälningarna har lett till åtal. Enda vittnet är en granne som bara såg kortare delar av vad som hände.
I huset finns ett 15-tal lägenheter, och hyresvärden själv och hennes sambo bor i en av dem. Det äldre paret har bott i fastigheten i nästan 45 år.
”Liten och späd”
Hyresvärden hävdar att hennes sambo har vissa fysiska funktionsnedsättningar, som gör det osannolikt att han skulle börja misshandla någon. Det äldre parets ombud säger i stället att det är osannolikt att de skulle ha startat slagsmålet.
– Jag menar att sambon rent fysiskt var både större och starkare. Mannen som jag företräder är liten och späd, och kvinnan är också späd. Rent fysiskt bedömer jag dem helt underlägsna. Det låter helt osannolikt att de ska ha flugit på honom, säger Göran Walldin.
Efter slagsmålet sade hyresvärden upp det äldre parets hyreskontrakt. Värden menade att paret misshandlat hennes sambo och att det ska räknas som en särskilt allvarlig störning.
Enligt hyresvärden och sambon skapar det oro för dem att det äldre paren är bosatta i fastigheten.
Ord står mot ord
Om en hyresvärd kan visa att en hyresgäst orsakat särskilt allvarliga störningar, med till exempel inslag av hot eller våld, kan hyreskontraktet anses förverkat. Då kan hyresgästen tvingas flytta omedelbart.
Men ombudet Göran Walldin menade att hyresvärdens uppsägning i det här fallet var grundlös.
Han får nu medhåll från tingsrätten. Hyresvärden har inte kunnat styrka att det äldre paret orsakat en allvarlig störning i boendet, slår Solna tingsrätt fast.
Ord står helt enkelt mot ord, och det går inte att bevisa vad som egentligen hände den där augustidagen i tvättstugan. Göran Walldin säger att det äldre paret nu är glada över att få bo kvar.
– Det är en tung bevisbörda hyresvärden har i de här fallen. De måste kunna bevisa att det varit en särskilt allvarlig störning. Det räcker inte att påstå det. Det måste vara styrkt, säger Göran Walldin.
Hem & Hyra har sökt hyresvärdens advokat, som inte vill kommentera fallet eftersom målet kommer att överklagas till hovrätten.
En hyresgäst får enligt hyreslagen inte orsaka sin omgivning ”störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö”.
En hyresgäst som stör upprepade gånger kan i vissa fall bli av med sin lägenhet. Hyresvärden måste normalt skicka ett eller flera varningsbrev först, och socialtjänsten måste informeras om ärendet. En uppsägning av hyreskontraktet kan prövas i hyresnämnden.
I vissa fall kan en lägenhet dock anses förverkad direkt. Det är om värden kan visa att hyresgästen orsakat särskilt allvarliga störningar (med t.ex. inslag av hot och våld). Då kan personen tvingas flytta omedelbart, trots att störningen inte skett vid upprepade tillfällen och värden inte har skickat ut något varningsbrev.
Källa: Hyreslagen