Rykande panna skrämmer boende – nu ska brandkåren kolla huset
Malin Pamp står utanför tvåvåningshusen som ligger i utkanten av Bjuv i Skåne. I famnen har hon en bunt ifyllda blanketter. Hon har åkt ut för att personligen samla in de klagomål som hyresgästerna lämnat. I alla fall de som är medlemmar i Hyresgästföreningen.
– Det är kallt. Kondens i alla lägenheter. Sängkläderna är fuktiga, berättar hon.
Redan 2023 kunde Hem & Hyra berätta om den skånska jordbruksföretagare Lars Jacobsens hyreshus och hur hyresgästerna i Bjuv hade problem med kalla och fuktiga lägenheter – och en värmepanna som de var rädda skulle explodera. I en annan av hans hyresfastigheter, utanför Båstad, har problemen främst varit legionella i vattenledningarna och hissar som använts fast de inte kontrollerats i tid.
Malin Pamp, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, sammanfattar vad som blivit bättre i husen på Vegeågatan i Bjuv sedan dess.
– Ingenting, säger hon.
Malin Pamp var själv ute på plats för två år sedan för att prata med hyresgästerna om deras boendesituation. Men trots att det fanns missnöje med hyresvärden kom det inte tillbaka några ifyllda bristblanketter på posten. En bristblankett är ett ganska enkelt formulär som en hyresgäst kan fylla i, och en utgångspunkt om Hyresgästföreningen sen vänder sig till värden eller myndigheter för att driva sina medlemmars sak. Många kommuner har också egna blanketter som handlar om brister i bostäder.
– Nu i efterhand skulle Hyresgästföreningen varit mer aktiv med att få in de klagomål som ändå fanns, säger Malin Pamp.
Hyresgäster sätter in egna element
När Hem & Hyra kontrollerar saken med Bjuvs kommuns miljöförvaltning visar det sig också att det inte hänt något under lång tid. Hyresgästen Johan Perssons klagomål från 2023 finns registrerat. Hans problem med fukt och kyla har tidningen berättat om tidigare men hans ärende lades ner när han flyttade.
Det är alltså först helt nyligen som hyresgäster själva hört av sig igen, med Malin Pamp som postiljon. Det är klagomål från fem olika hushåll som bland annat rör kyla, fukt och bristande underhåll. Flera av dessa berättar för Hem & Hyra att de vänt sig direkt till hyresvärden med sina klagomål, men att ingenting hänt därefter. Alla är missnöjda med hur hyresvärden sköter huset, men ingen vill ha med sitt namn i tidningen. Flera uttrycker en rädsla för att hyresvärden ska vilja få dem att flytta, om det kommer ut att de klagat.
– Vi är beredda på att det kommer att bli kaos när pappren skickas in, säger en hyresgäst.
Några har också skulder, som gör att de har svårt att få boende hos andra värdar.
Problemen med värmepannan har fortsatt. Det kan både hyresgästerna och myndigheterna bekräfta. Flera hyresgäster har på egen hand skaffat element eller värmefläktar, för att kompensera för när pannan inte gör jobbet.
– Det är femton grader inne, säger en man.
I slutet av september förra året var det fullt pådrag när svart rök kom ut i trapphuset.
Räddningsplan för husdjuren
Brandkår, polis och ambulans kallades till platsen. Ingen person skadades, men värmepannan som var orsak till rökutvecklingen belades av räddningstjänsten med ett omedelbart användningsförbud, och fick inte användas förrän den inspekterats. Den godkändes av en sotarfirma en månad senare och är nu okej att använda. I slutet av januari i år åkte räddningstjänsten ut ännu en gång, men röken kunde snabbt vädras ut.
En av hyresgästerna berättar att grannarna tagit fram en egen rutin, för att kunna undsätta varandras husdjur om det blir mer än rök nästa gång.
– Det har blivit att vi stannat på grund av grannarna för de är rent fantastiska, säger hon.
Utryckningarna har också fått räddningstjänsten uppmärksam på ett annat problem.
En annan hyresgäst har nämligen börjat fylla upp flera lägenhetsförråd med diverse bråte. Det är allt från möbler och prydnadssaker till uppenbart skräp i form av gamla förpackningar. Ett förråd är bokstavligen fullproppat från golv till tak och även utanför ligger det så mycket saker så att det inte går att komma in i de angränsande förråden. Hem & Hyras reportrar får också ta omvägar runt högarna i källargången.
Gasoltub oroar hyresgästerna
”Massa bråten” intill lägenheterna och trappuppgångarna, och ”allmän misär”, står det i räddningstjänstens rapport från den första utryckningen.
I det fullpackade förrådet ligger en tub som är märkt gasol. Det får fler hyresgäster att känna sig extra oroliga.
– Jag håller på att bryta ihop när vi känner röklukt, berättar en av dem.
Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden Lars Jacobsen för att ta reda på hur han ser på de klagomål som hyresgästerna framfört. När det gäller fukten och kylan säger han att han inte känner till några andra klagomål än Johan Perssons från 2023. Han efterlyser felanmälningar, för han säger att han inte har fått några sådana.
– Då åker vi dit i morgon och kollar, säger han.
Överhuvudtaget menar Lars Jacobsen att han inte vet om några problem i fastigheten.
– Du säger att det finns väldigt många problem där men det är inget vi känner till och det är ju bra om en fastighetsägare gör det.
Räddningstjänsten ska inspektera
Hem & Hyra har också frågat Lars Jacobsen hur om hur han ser på att värmepannan skapar oro bland hyresgästerna, om det finns några planer på att byta ut den, samt hur han ställer sig till att det finns en bild av att den som klagar riskerar uppsägning. Lars Jacobsen har valt att inte svara på dessa frågor.
Under tiden tar myndigheterna nya tag.
Räddningstjänsten Skåne nordväst ska genomföra en brandinspektion av hela fastigheten tillsammans med fastighetsägaren inom den närmsta tiden, berättar brandingenjören Emma Palm.
– När vi gör tillsynen får vi se närmare hur det ser ut men jag kan säga på en gång att man inte får ha gasol i källarförråd, säger hon.
Oavsett vad som blir resultatet av inspektionen tycker en av de hyresgäster som bott länge i huset att Lars Jacobsen inte sköter underhållet och inte borde vara hyresvärd alls.
– Det är en person som överhuvudtaget inte ska ha fastigheter, säger hyresgästen.
- Lars Jacobsen är företagare inom jordbruk och lagerhållning som också hyr ut bostäder i flera kommuner i Skåne, bland annat Båstad, Bjuv, Höganäs och Örkelljunga. Totalt finns ett åttiotal hyresgäster.
- Det finns också en mindre hyresfastighet i centrala Helsingborg som står helt tom sedan flera år.
- I anslutning till jordbruksfastigheter finns det även på flera orter byggnader som används eller har använts av säsongsarbetare inom jordbruket.
- Lars Jacobsen är ägare och huvudman till Kullagruppen AB, vars dotterbolag äger flera fastigheter. Det gamla Bjärehemmet i Västra Karup ägs av LJ. Jacobsen fastighets AB, medan hyreshuset på Vegeågatan i Bjuv ägs av Kullagruppens Bostäder som också hyr ut förråd under namnet Cityförrådet.
Källor: Lantmäteriet, allabolag.se