Brandskydd för äldre: Så kan du hjälpa dina gamla anhöriga
Man blir fumligare och får svårare att gå, hörseln försämras och minnet sviker. Det drabbar de flesta äldre och det gör att det blir betydligt svårare att rädda sig själv om det börjar brinna i lägenheten, jämfört med när man var yngre.
Nu börjar de stora årskullarna som föddes på 1940-talet bli över 80. De lever längre och de flesta bor kvar i sina vanliga bostäder, utan särskilt brandskydd. Sammantaget gör allt detta att antalet äldre som dör i bränder väntas öka kraftigt fram till 2030, som Hem & Hyra har berättat.
Men det finns olika brandskydd som minskar riskerna.
Kolla brandvarnaren
Det allra viktigaste brandskyddet för alla är att ha en fungerande brandvarnare – en stor del av de som avlidit i bränder hade inte det.
Hyresvärden ska stå för själva brandvarnaren, men man måste själv kontrollera att den fungerar och byta batterier när det behövs. MSB har en SMS-tjänst som gratis skickar ut påminnelser så ofta du vill. Men som gammal kan det vara riskabelt att klättra upp på stege eller stol för att testa brandvarnaren. Därför är det viktigt att få hjälp med det, tycker Britt-Marie Andersson, seniorrådgivare på Räddningstjänsten syd,
– Det bra om anhöriga hjälper till. Man kan till exempel byta batteri när den äldre fyller år, så blir det gjort regelbundet. Om man inte har anhöriga så har kommunen oftast en fixartjänst eller så kan man be hyresvärden om hjälp, säger hon.
Hörs brandvarnaren?
Nedsatt hörsel kan göra att den äldre inte hör när brandvarnaren tjuter, särskilt på natten om hörapparaterna ligger på laddning då. Det finns ”puckar” att lägga i sängen, som vibrerar om larmet går och det finns brandvarnare som skickar ut ljusblixtar.
Olika regioner har olika regler för om dessa brandskydd kan beviljas som hjälpmedel. Kontakta audionomen eller där du fått din hörapparat. Hjälpmedlen går också att köpa själv.
Är brandsläckaren för tung?
Normalt rekommenderas vi att ha en sex kilos pulversläckare hemma, men för den som har blivit svag i musklerna kan dessa vara för otympliga. Mindre pulversläckare är lättare att hantera och man kan ha flera hemma, kanske en vid spisen och en vid sängen.
Byt ut ljusen
Det är lätt hänt att glömma bort att släcka levande ljus. Ännu större är risken att ljusen antänder kläder, gardiner eller annat i närheten. Ta bort stearinljusen och ersätt dem med batteriljus, som numera kan se ut att brinna med varm och fladdrande låga.
Kolla elektisk utrustning
En gammal brödrost, en härva av förlängningssladdar, en ålderstigen kyl. Äldre elektriska apparater är mindre brandsäkra än moderna. Om en apparat har synliga skador, luktar bränt eller låter konstigt så kan det vara läge att byta ut den.
Koll på spisen
Var fjärde bostadsbrand startar vid spisen. En spisvakt känner av rök, värme eller rörelse och larmar eller bryter elen. En del modeller kan också släcka elden.
– Kontakta kommunens arbetsterapeut om det. Om det finns behov och man har en bestående diagnos kan man söka bostadsanpassningsbidrag för spisvakt. Annars får man bekosta det själv, säger Britt-Marie Andersson.
En enkel regel är också att inte ha brännbara saker på eller runt spisen.
Brandskydd särskilt för rökare
När man blir äldre försämras motoriken och det är lättare hänt att tappa en cigarett eller tändsticka. I bommullskläder kan glöden pyra länge för att sedan bli en flammande brand. Använd i stället kläder av ull, siden eller 100 procent polyester, som inte antänder lika lätt. Det finns särskilda rökförkläden som är extra bra om man sitter i rullstol.
Ersätt tändstickor med tändare, som är mindre farligt att tappa, eller byt allra helst till e-cigaretter.
Brandskydd i sängen, soffan och rullstolen
Rökare som också har funktionsnedsättningar eller missbruk räknas som särskilt riskutsatta. För den som brukar röka i sängen, soffan eller rullstolen finns tyger med utökade brandkrav, till exempel rökförkläden eller särskilda påslakan.
Det är saker man får bekosta själv. Bra julklappar, kanske?
Brandvarnare kopplad till trygghetslarmet
Det finns brandvarnare som via trygghetslarmet skickar signal även till larmcentralen. Det gör att hemtjänst och räddningstjänst kan vara på plats snabbare. För äldre som själva har svårt att ta sig ut kan det vara livsavgörande. Tjänsten finns ännu bara i var sjätte kommun. Ibland erbjuds det till alla med trygghetslarm, ibland till de personer som bedöms särskilt riskutsatta. Fråga på socialförvaltningen.
Sprinkler
Om det finns brännmärken efter tappade cigaretter på golvet, i sängen, kläderna eller möblerna kan det tyda på att personen är extremt riskutsatt. Vissa kommuner kan installera en mobil boendesprinkler som snabbt upptäcker brandrök och slår tillbaka branden med hjälp av vattendimma. Som orolig anhörig eller granne kan man göra en orosanmälan till socialförvaltningen.
Här och här finns det mer tips och råd kring brandsäkerhet för äldre.
Varning för bedragare!
Med ojämna mellanrum avslöjas bedragare som drar nytta av äldres oro för bränder. Det kan vara trevliga personer som ringer på, säger att de kommer från hyresvärden och ska kolla brandvarnaren. Väl inne i lägenheten kan en uppehålla hyresgästen medan den andra letar efter värdesaker att stjäla. De kan också vilja ta betalt med kontokort och se till att stjäla kortuppgifterna. Kolla med hyresvärden innan du släpper in dem.
I andra fall ringer försäljare och erbjuder ”extra bra” brandvarnare, men är otydliga med att de säljer dyra abonnemang. Tacka nej och lägg på. Svara inte på deras sms om du inte har läst alla villkor och är säker på att du vill teckna ett avtal. Annars kan ditt svar innebära att du binder dig vid ett abonnemang som inte går att ta sig ur på flera år.