Annons

Branschjättarna överens om en skattereform

Nyheter Att bo i hyresrätt är tusentals kronor dyrare per månad än att äga sitt boende. Det slår Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna fast i en gemensam rapport. För att göra hyresboende attraktivt krävs en rad insatser, skriver organisationerna.
Foto: Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Sabo

Hyresrätter är skattemässigt missgynnade jämfört med bostadsrätter – ett faktum som Bostadsbeskattningskommittén konstaterade för över tre och ett halvt år sedan. Redan då föreslogs en rad förändringar för att råda bot på obalansen, men de politiska besluten har uteblivit.

Nu höjer Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna rösten i en gemensam rapport. Enligt författarna leder de nuvarande skatte- och subventionsreglerna till att det kostar cirka 2 400 kronor mer per månad att bo i en nybyggd hyresrätt jämfört med att bo i ett nybyggt småhus.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Den klart största boven i dramat är att personer som äger sitt boende kan göra stora avdrag för sina ränteutgifter – en förmån som hyresgästerna snuvas helt på. De här stora skillnaderna i levnadskostnad går stick i stäv med den statliga målsättningen att skatteregler inte ska påverka hushållens val av boendeform, resonerar organisationerna.

För att rätta till de orättvisa ekonomiska villkoren vill de tre branschorganisationerna se se rejäla krafttag från makthavarnas sida.

Annons

– Det är dags att politiken gör sitt för att skapa en ekonomisk balans mellan boendeformerna. Alla insatser behövs för att fler ska få möjlighet att bo i bostäder med rimliga hyror och kunna bo kvar vid ombyggnad, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

Uppropet är på många sätt en uppdatering av det gemensamma förslag till skatteförändringar som man presenterade för sju år sedan. Bland annat vill organisationerna införa ett särskilt rotavdrag för hyresrätter, göra det möjligt för fastighetsföretag att sätta undan pengar i skattefria fonder avsedda för hyreshusets underhåll samt avskaffa fastighetsskatten för bostadslägenheter. Därtill föreslår man en låg, sexprocentig moms på bostadshyran, vilket gör det möjligt för fastighetsägaren att göra avdrag på kostnader i verksamheten.

Att de tre branschjättarna står bakom förslagen är en stor styrka, menar Marie Linder.

– Det är en viktig signal till politiken att vi står enade bakom dessa krav. Nu måste också de ta sitt ansvar för att få till en förändring.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

 

Läs hela rapporten ”Balanserade ekonomiska villkor” här.

Fakta: Förändringar som föreslås
  • Införande av en sexprocentig moms på bostadshyra. Genom att bostadshyrorna momsbeläggs kan fastighetsägaren göra avdrag för ingående moms, vilket ger lägre kostnader för verksamheten.
  • Skattefria underhållsfonder. Ett fastighetsföretag ges möjlighet att årligen göra avsättning till en fond för framtida underhåll på bostäder, som fram till att underhållet färdigställts är skattebefriad.
  • Ett särskilt rotavdrag för hyresrätter. Varken fastighetsägare eller hyresgäster kan i dag utnyttja avdrag för hushållsnära tjänster.
  • Balanserade villkor för nyproduktion. I dag betalar hyresgäster i nyproducerade lägenheter 2 400 kronor mer i månaden än personer som äger en motsvarande bostad. Det krävs politiska beslut om åtgärder som skapar den nödvändiga balansen.
  • Slopad fastighetsskatt. Hyresvärden måste betala skatt både för den vinst som uppstår i verksamheten samt för själva innehavet. Hyresrätten blir därmed dubbelbeskattad.
  • Ändrade avdrag för värdeminskning. De skattemässiga värdeminskningsavdragen bör anpassas till byggnaders verkliga ekonomiska livslängd.

Källa: Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, Sabo

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" De bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.