Brist på byggjobbare kan hota ”Halvmiljonprogrammet”

Nyheter Bristen på byggarbetare kan sätta käppar i hjulen för regeringens planer på hundratusentals nya lägenheter. Och plastmattan kan göra comeback på badrumsväggarna.

Regeringens mål är att bygga 250 000 bostäder fram till 2020. Under de följande tio åren är ambitionen 450 000 lägenheter, meddelade Socialdemokraterna i samband med helgens partikongress. Planen har kommit att kallas Halvmiljonprogrammet. LO går ännu längre och vill se minst 75 000 nybyggda lägenheter per år de närmaste åren, den siffran lades fram på onsdagen i den rapport som ska behandlas på LO-kongressen nästa år.

Samtidigt visar en annan LO-rapport, som ligger till grund för många av slutsatserna i kongressrapporten, att tiotusentals byggarbetare saknas. Bara för att bygga 217 000 lägenheter på fem år krävs ytterligare 32 000 årsarbeten inom byggbranschen. Men rapporten konstaterar att det ”bara” fanns drygt 13 000 arbetslösa byggjobbare i januari 2014.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Sveriges byggindustrier (BI) befarar att bristen på arbetskraft är ännu större.

– Jag tycker att det låter lite, säger Lars Tullstedt som är branschorganisationens expert på kompetensförsörjning om att det skulle behövas 32 000 byggjobbare.

En lösning skulle vara att dra nytta av den fria rörligheten inom EU och använda arbetskraft från andra länder, men det skulle orsaka logistikproblem. Var skulle de bo?

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Det är ett problem, särskilt som bostadsbyggande sker på tillväxtorter, säger Tullstedt och konstaterar att tajmningen inte är den bästa då ambitionen också är att klimateffektivisera befintliga bostadshus. Sådant kräver också en massa arbetskraft.

En annan lösning skulle vara att rekrytera byggjobbare utan erfarenhet, säger han och förklarar att det för många personalkategorier inte finns formella krav på utbildning och yrkesbevis.

– Men risken är att om det kommer in för många utan erfarenhet så får vi kvalitetsbrister och att det vi bygger inte blir bra.

Läs ocksåLättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Den plötsliga ivern att bygga bostäder kan också medföra att framför allt boende i hyreslägenhet få nöja sig med en standard som gällde för tiotals år sedan – det går ju trots allt snabbare att sätta upp våtrumsmatta på badrumsväggen än att fuktsäkra och kakla.

– Det är många moment som ska till för att det ska bli bra och snyggt. Men det kanske inte är rimligt att vi alltid har samma standard som i modern bostadsrättsproduktion, konstaterar Tullstedt.

– Det är väl så det blir om bostadsbyggandet inte håller en jämn takt.

Fakta: Många hinder för bostadsbygge

Förutom bristen på arbetskraft pekar LO-utredaren Johan Halls rapport ”Bostadsbrist och arbetsmarknad – hur får vi en bostadspolitik i balans” på flera andra problem och ger förslag på lösningar. Rapporten är underlag till till LO:s projekt ”Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik” som presenteras den 3 juni.

• Inrätta en statlig byggsamordnare som ser över behovet av bostäder.

• Större möjlighet för staten att driva fram detaljplaner.

• Statliga bidrag till kommuner som bygger mycket.

• Tidsbegränsad byggrätt så att byggherrar inte låter bli att bygga i väntan på en högre värdering.

• Förbättra rörligheten på bostadsmarknaden, bland annat genom fler hyresrätter i attraktiva regioner. Hyresregleringen bör också ses över och skatter ska utformas så att de inte hindrar flytt.

Läs också Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.