Brist på skyddsrum i 280 av landets kommuner
Under nästa vecka dimper broschyren “Om krisen eller kriget kommer” ner i svenskarnas brevlådor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått i uppdrag av regeringen att genomföra informationskampanjen.
Samhället ska förbereda medborgarna för en eventuell kris. Men hur väl förberett är samhället? Hem & Hyras genomgång visar att bristen på skyddsrum är omfattande. Bara tio kommuner har tillräckligt med platser för alla invånare.
I 72 kommuner får färre än var tionde invånare plats. I 18 kommuner saknas det helt skyddsrum, hälften av dessa kommuner ligger i Västerbottens län.
Kartan nedan visar hur fördelningen av skyddsrum ser ut i landet (tabeller finns längst ner i artikeln).
Totalt sett finns det i dag ungefär 6,9 miljoner platser i svenska skyddsrum. Detta för en befolkning på över 10 miljoner individer.
Under vecka 22 anordnar MSB “Krisberedskapsveckan” och i den broschyr som då skickas ut går det att läsa om vilka förnödenheter som är bra att ha hemma eller vad som händer om Sverige exempelvis attackeras.
Det finns även en beskrivning av skyddsrum och den skylt, med en blå triangel på en orange kvadrat, som visar var det finns skyddsrum. Så här står det i broschyren:
“Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid. Vid flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall till annat skyddande utrymme som källare, tunnel, eller tunnelbanestation.”
Men att veta var närmaste skyddsrum ligger hjälper föga om det inte finns tillräckligt med plats.
Enligt Henrik Larsson, chef för räddingstjänstenheten på MSB, finns det ett antal förklaringar till bristen på skyddsrum. Tidigare byggdes fler skyddsrum i orter med regemente, då hotet bedömdes större där, men inte lika mycket i andra orter. Historiskt har det inte heller byggts skyddsrum i orter med färre än 5 000 invånare.
– Sedan är den logiska fortsättningen att vi inte har byggt några skyddsrum sedan 2003 och det gör ju att områden som är nyuppförda inte har några skyddsrum, säger han till Hem & Hyra.
Om det är förklaringarna – vad blir då konsekvensen av bristen på skyddsrum?
– Den omedelbara konsekvensen blir att vi måste få igång evakuerings- och utrymningsplaner igen. Vi måste börja titta på hotbedömningar, vilket vi inte gjort på nästan 20 år. Ligger skyddsrummen på rätt ställe? Och sista steget är kanske att vi måste nyproducera.
I listan hittar du kommunerna med flest antal skyddsrum och de kommuner som helt saknar skyddsrum. Du kan också välja län för att se hur många skyddsrumsplatser det finns per invånare i din kommun.
Siffrorna kommer från MSB och på tjänsten Skyddsrumskartan finns alla svenska skyddsrum markerade.
Källa: MSB. Bearbetning: Hem & Hyra.