Brist på vatten – då kan du få lägre hyra
I sin lägesrapport för vattenförsörjningen den kommande månaden har SMHI utfärdat en varning för vattenbrist i 15 av landets 21 län. Det innebär med andra ord att nivåerna i grundvattenmagasinen, som bland annat används för att försörja bostäder och övriga samhället med vatten, är under de normala nivåerna.
Särskilt svår är vattenbristen för närvarande i bland annat Stockholm, Uppsala, Örebro, Värmland och södra delarna av Västra Götaland.
I fjol blev situationen på många håll mycket allvarlig. Även om ett lika extremt scenario inte förutspås i år kan ett stort antal människor nu räkna med att få uppmaningar om att spara på vattnet. Många riskerar att få uppleva kännbara effekter av vattenbristen, bland annat i form av sämre tryck i kranen.
Om vattenbristen blir så svår att man inte längre kan duscha och diska som vanligt finns möjlighet att som hyresgäst kräva ersättning i form av nedsättning av hyran. Utgångspunkten är nämligen att man som hyresgäst ska ha tillgång till vatten för normalt hushållsbruk – oavsett orsak till en eventuell brist.
Ett vägledande fall i Högsta domstolen från 50-talet slog fast att hyresgäster har rätt till ersättning även när myndigheter beslutat om vattenransonering.
Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, understryker att hyresreduktionen i första hand gäller då vattnet ingår i hyran.
– Om vattnet ingår har man ju betalat för något man inte fått tillgång till, och då ska man kompenseras utifrån skadeståndsrättsliga regler.
Även om vattnet inte ingår i hyran kan fastighetsägaren bli tvungen att åtgärda situationen, då ägaren enligt modern standard ansvarar för att tillhandahålla vatten. Om vattenbristen begränsat hyresgästens möjlighet att nyttja boendet kan värden exempelvis avhjälpa situationen genom att sätta upp en vattentank på gården.
– Men då är det inte tal om någon hyresreduktion. Fastighetsägaren har ju så att säga redan förlorat ekonomiskt på att åtgärda situationen.
Innan man söker kompensation bör man dock ställa sig en fråga, resonerar Johan Mirtorp:
– Har jag lidit någon skada? Om vattenbristen inte hindrat mig från att nyttja mitt boende fullt ut har jag troligen inte rätt till nedsättning av hyran.
Läs också: Så sparar du på vattnet – tio smarta tips
- BLEKINGE
- GOTLAND
- HALLAND
- JÖNKÖPING
- KALMAR
- KRONOBERG
- SKÅNE
- STOCKHOLM
- SÖDERMANLAND
- UPPSALA
- VÄRMLAND
- VÄSTMANLAND
- VÄSTRA GÖTALAND
- ÖREBRO
- ÖSTERGÖTLAND
Källa: SMHI