Bristen på fastighetsskötare kan drabba dig

Nyheter Bostadsföretagen står inför en kris – alldeles för få är intresserade av att arbeta för dem. Hoppet står till att rekrytera fler kvinnor och nyanlända. Misslyckas det kan du som hyresgäst räkna med längre väntetid när något går sönder.
Den stereotypa bilden av fastighetsskötare måste uppdateras.

De kommande åren behövs minst 15 000 fastighetsskötare, -tekniker, -förvaltare och -ingenjörer. En huvudanledning är kommande pensionsavgångar. Dessutom byggs det mer än på länge.

– Om man inte lyckas rekrytera fastighetsskötare och fastighetsförvaltare får man en sämre service till hyresgästerna, det är en risk på sikt, säger branschorganisationen Fastighetsägarnas ordförande Reinhold Lennebo och lägger till att hyresgäster ser tillgängligheten som den viktigaste faktorn för att de ska bli nöjda.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

För att klara personalförsörjningen finns Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU. Även där är man bekymrade. ”Vägen till ditt drömjobb” är det första som möter den som besöker FU:s webbsajt. Sedan får man veta att det finns en rad olika ”fria och flexibla jobb” i branschen. Ändå stod förra året två tredjedelar av platserna på yrkeshögskolans utbildningar till fastighetstekniker tomma.

Detta trots att den som vill utbilda sig till fastighetsskötare på exempelvis Stockholms tekniska institut är snudd på garanterad ett jobb tre terminer. Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN och trots att det handlar om heltidsstudier är den schemalagda undervisningen i genomsnitt bara 16 timmar i veckan.

Tillvaron som student på utbildningen ter sig alltså närmast idyllisk med en hel del tid över för extrajobb för att dryga ut studiemedlet. Och det är inte alla utbildningar som kan skryta med att 90 procent av studenterna får ett jobb efter examen – dessutom med en relativt liten skuld till CSN.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

För att vara behörig till just den kursen krävs en viss utbildningsnivå i matematik, svenska, engelska och ellära. Den som inte uppfyller grundkraven men som har ”motsvarande kunskaper och färdigheter, förvärvade inom exempelvis annan utbildning eller yrkeserfarenhet” kan också komma in.

Något har uppenbarligen gått snett. Reinhold Lennebo anser att branschen har lite sig själva att skylla för bristen.

– Som bransch har vi historiskt uppfattats som lite gammaldags och kanske lite mindre ”sexig”. Vi måste bli betydligt bättre på att förklara branschens betydelse för samhället och samhällsutvecklingen.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

Branschen måste också visa att det är jobb för alla, säger han.

– Det finns två stora kategorier som vi behöver bli bättre att rekrytera ifrån: kvinnor och nyanlända. Där borde vi bli mycket bättre på att inventera den kunskap som finns i de grupperna, för vi behöver en rejäl nyrekrytering de kommande tio tjugo åren.

FU har därför anställt ett flertal så kallade snabbspårscoacher. Dessa ska utföra informationsinsatser riktade mot handläggare på Arbetsförmedlingen, arbetssökande och arbetsgivare inom fastighetsbranschen.

För att bedöma kompetensen hos tänkbara kandidater har FU ett så kallat valideringsverktyg. Tidigare fanns det bara på svenska, men nu finns det översatt till engelska, arabiska, persiska, somaliska och tigrinja, ett språk som talas i Eritrea och norra Etiopien.

I vintras genomförde man också en rad föreläsningar på temat handledarskap, inkludering och tolerans.

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Hela vinden var full av mögel – värden ber om ursäkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.