Annons

Brister kvar i Lane Ryr

Uddevalla Senast 15 december skulle privatvärden åtgärda brister i tre lägenheter efter beslut i hyresnämnden. Felen är kvar. Nu riskerar värden 20 000 kronor i vite.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresfastigheten i Lane Ryr utanför Uddevalla där tre hushåll försökt få fel åtgärdade utan att lyckas. Värden rättade till ett antal småsaker efter att hyresnämnden beslutat om ett åtgärdsföreläggande i november 2011. Det handlade om bättringsmålning av köksluckor, till exempel. 

Men nästan alla brister från det ursprungliga beslutet fanns kvar när nämnden åter tog upp ärendet i oktober 2012. Det gäller tapetsering, målning av köksluckor, fixa ett vägguttag utan eltillförsel med mera. Allvarligast var köksfläktarna. Fläktkonstruktionen ingår i fastighetens ventilationssystem och utgör enligt nämndens bedömning en brandrisk om den inte plockas isär och rengörs. 

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

 I ett nytt beslut förenade hyresnämnden åtgärdsföreläggandet med vite på 20 000 kronor, som kunde dömas ut om felen inte var fixade 15 december. Inte heller den här gången har värden agerat.

Annons

Juristen Lena Walther på Hyresgästföreningen har drivit ärenden för hyresgästernas räkning. Hon är minst sagt kritisk.
– Värden har inte skött sig alls, det finns ingen fastighetsförvaltning över huvud taget. Går något sönder blir det inte lagat, säger hon.
Vid ett flertal tillfällen har hyresgästerna fått utnyttja sin så kallade rätt till självhjälp och exempelvis köpt en ny spis när den gamla slutat fungera.

Lena Walther har aldrig varit med om att en värd inte följer hyresnämndens beslut. I majoriteten av alla ärenden sker åtgärder innan det ens hinner bli ett sammanträde.
– Detta är faktiskt extremt. Nu ska jag ansöka om att hyresnämnden dömer ut vitet och i samma kuvert lägger jag en ansökan om förvaltningsåläggande, säger hon.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Ett förvaltningsåläggande innebär att värden ska skriva avtal med en utomstående förvaltare som får ta över skötseln. Om det inte sker inom en fastslagen tid övergår ärendet automatiskt i en tvångsförvaltning. Lena Walther ser inte att läget är så allvarligt att det är motiverat att ansöka om tvångsförvaltning direkt.
– Det finns värme i huset och går trots allt att bo där, det faller inte ihop, säger hon.

Annons

Fastighetsägaren Peter Mahony bor i Danmark men har gett sin son i Sverige fullmakt att sköta fastigheterna. Hem & Hyra har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Fakta: Då beslutar nämnden om åtgärdsföreläggande

Ett åtgärdsföreläggande beslutas av hyresnämnden och går exempelvis ut på att hyresvärden ska ha reparerat lägenheten före ett visst datum. Hyresnämnden kan förelägga hyresvärden att reparera om• lägenheten är skadad• hyresvärden inte underhåller lägenheten• det förekommer hinder eller men i nyttjanderätten, inte bara av fysisk natur utan exempelvis också störningar från grannar• det finns brister i fastighetens gemensamma utrymmen, till exempel i tvättstugan.Hyresnämndens åtgärdsföreläggande kan förenas med en vitessanktion. Det innebär att om t ex en reparation inte utförs inom förelagd tid kan värden får betala vite till staten.

Källa: Hyresnämnden

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Bristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.