Annons

Brister på Stensiken skapar otrygghet – Maritha: ”Har inte varit i källaren på tio år”

Tidaholm Dålig belysning, hålor i asfalten, fukt, råttor och kackerlackor. Trygghetsvandringen på Stensiken visade många brister. "Vi tar till oss listan", säger Alfons Andersson på SBB.
Foto: Karin Gistedt
Hyresgästerna Ove Persson, Maritha Dahlqvist och Gunilla Persson hoppas att hyresvärden SBB omedelbart tar tag i bristerna som framkom under Hyresgästföreningens trygghetsvandring.

– Så här års är det inte lika illa. Men när löven sitter kvar och lyktstolparna är inbäddade i trädkronorna, då blir det väldigt mörkt och otäckt här, säger Maritha Dahlqvist.

"Här skulle det behöva ansas rejält", säger Maritha Dahlqvist och pekar upp mot lyktstolpen som är inbäddad i trädkronan på Stensiken.
”Här skulle det behöva ansas rejält”, säger Maritha Dahlqvist och pekar upp mot lyktstolpen som är inbäddad i trädkronan på Stensiken.

Vi står på Stensikens knaggliga parkering i Tidaholm. I området finns 237 hyresrätter som alla ägs av Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Trygghetsvandringen avslöjade brister

I början av oktober genomförde Hyresgästföreningen och boende i området en trygghetsvandring. Maritha Dahlqvist, Ove Persson och Gunilla Persson, som alla bott i området i över tio år, var med. Nu har protokollet från vandringen lämnats till SBB, med en förhoppning om snabba åtgärder.

Asfalten har rämnat och kring gatubrunnarna i området är det djupa hålor.
Asfalten har rämnat och kring gatubrunnarna i området är det djupa hålor.

– Egentligen är det ganska lite SBB behöver göra för att vi ska trivas och känna oss trygga. Men väldigt lite händer, säger Maritha.

Vi tar gångvägen in i området. Asfalten är ojämn och bitvis trasig. Vid gatubrunnarna har den rämnat helt. Man måste gå runt för att inte trampa ner i djupa hål.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Kackerlackor och råttor

– Minst en lägenhet i det där huset har drabbats av kackerlackor, säger Maritha, pekar mot ett av hyreshusen.

– Och källarutrymmena har vi problem med fukt, mögel och råttor. Jag har inte använt mitt förråd eller ens gått ner källaren på tio år. Jag vågar inte, säger Maritha.

Det börjar skymma. Gunilla Persson ser sig om på gården. Hon önskar att SBB skulle rusta upp lekplatserna. Fylla på med ny sand och se till att lekredskapen blev riktigt säkra för barnen.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

– Och bättre belysning skulle verkligen göra susen, säger hon. Det räcker inte med de här små lamporna vid varje port som visar vilket nummer trappuppgången har.

Vi tar trappan ner i källaren. Här finns tvättstuga, skyddsrum och hyresgästernas förråd. En sönderbruten gallerdörr vittnar om att någon försökt göra inbrott. Dörren har inte åtgärdats, trots att det gått flera år.

Gallerdörren till förrådet är sönderbruten efter ett inbrott. Och trots att det gått många år är dörren inte åtgärdad.
Gallerdörren till förrådet är sönderbruten efter ett inbrott. Och trots att det gått många år är dörren inte åtgärdad.

– Mycket av sakerna som jag förvarade i mitt förråd vattenskadades vid en av alla översvämningar. Här går inte att förvara något man är rädd om, säger Gunilla.

Mögel och svarta fläckar långt upp på en förrådsvägg visar hur högt vattnet nått.

Mögelfläckarna på förrådsväggen visar hur högt vattnet stått i källaren på Stensiken.
Mögelfläckarna på förrådsväggen visar hur högt vattnet stått i källaren på Stensiken.

– En enkel sak, för att få bort råttproblemet, skulle vara att byta ut de här brunnslocken med uttag för avloppsrör. Och täta råtthålen i ytterväggarna, säger Ove Persson och pekar på ett runt hål där vägg möter golv.

Annons

"Byt ut golvbrunnen till en utan avloppshål och täta hålen i källaren för att få bukt med råttorna", uppmanar hyresgästen Ove Persson SBB.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Vi lämnar källaren via en smal utomhustrappa med cykelramper på var sida. Vägen upp är mörk och det finns ingen knapp att trycka på för att tända.

– Belysningen ska gå på när det är mörkt men det funkar inte, säger Maritha.

Trappan från källaren är mörk.
Trappan från källaren är mörk.

På gräsmattan mellan två av gårdarna finns, sedan i våras, en padelbana.

– Det kul att de satsar på området. Men det här med padelbanan är mest konstigt, säger Maritha.

Där banan är var det tidigare en basketplan som användes flitigt av områdets barn. Padelbanan står dock oftast tom.

– Två gånger har jag sett att den har använts. Tanken är säkert god men varför gick inte SBB ut med en enkät och frågade oss hyresgäster vad vi egentligen ville ha? säger Maritha, som tycker att tillkomsten av padelbanan bara är ännu ett exempel på SBB:s tondövhet och bristande kommunikation.

– Och sedan funderar vi ju förstås på hur den här satsningen påverkar hyran. Ska vi betala för en bana vi inte bett om och som inte används, undrar Maritha.

Gunilla Persson och Maritha Dahlqvist undrar hur SBB tänkte när de byggde en padelbana mellan husen på Stensiken i Tidaholm.
Gunilla Persson och Maritha Dahlqvist undrar hur SBB tänkte när de byggde en padelbana mellan husen på Stensiken i Tidaholm.

Hem & Hyra har tidigare berättat om att SBB gjort en liknande padelbanesatsning i ett slitet bostadsområde i Höganäs. Även där protesterade hyresgästerna. 

– Ända sedan SBB köpte området 2016 har de varit svåra att nå och visat väldigt litet intresse för dialog med oss hyresgäster, säger Maritha.

SBB: ”Vi tar till oss listan”

Alfons Andersson är fastighetsförvaltare på SBB. Han säger att några av de brister som kom fram under trygghetsvandringen varit kända för SBB. Andra är nyheter.

– Vi tar till oss listan och planerar nu för att möta hyresgästernas önskemål, säger Alfons Andersson.

Annons

Först och främst ska trädkronorna som skymmer belysningen ansas och problemet med att det rinner in vatten i garagen åtgärdas.

– Vi ska hitta en lösning som gör att det inte rinner in vatten och ställer till problem, säger Alfons.

SBB äger sedan 2016 de 237 lägenheterna på Stensiken i Tidaholm.
SBB äger sedan 2016 de 237 lägenheterna på Stensiken i Tidaholm.

Alfons håller med om att alla asfalterade ytor i området skulle behöva ny beläggning. Men säger att något större asfalteringsarbete inte är inplanerat.

– Så länge vi jobbar med renoveringar i området och kör in med tunga bilar är det inte aktuellt att asfaltera om. Det får vänta, säger Alfons.

Hyresgästerna lyfte problem med kackerlackor och råttor. Hur stort är det problemet?

– Vi haft kackerlackor i en lägenhet och jag vet inte om de hade spridit sig till fler i samma trapphus. Nu är skadedjursbekämpningsföretaget Nomor inkopplat och de jobbar med saneringen. Problemet med råttor tar vi tag i när det dyker upp. Det är ju djur som söker sig in i värmen, till exempel källare. Men jag tror inte att vi ett större problem med det än andra, säger Alfons.

SBB: ”Vi behöver dränera”

När det gäller översvämningar, som leder till fukt, dålig lukt och mögel, säger Alfons att Stensiken är beläget så att det rinner vatten genom hela området ner mot den närliggande ån.

– Vi har haft problem med brunnarna utanför husen. Det har fastnat löv som gjort att vattnet inte har runnit undan utan trängt in i våra källare. Det är något som vi får ha koll på. Dränering i samtliga byggnader finns med i underhållsplanen som vi arbetar efter. Allt tar sin tid och vi genomför noggranna kontroller för att hålla fastigheterna i gott skick, säger Alfons och nämner att SBB genomför planerade besiktningar av områdets lekplatser vartannat år samt att det fylls på med ny sand varje år.

Hur kom det sig att ni bytte ut basketplanen mot en padelbana utan att först undersöka intresset hos hyresgästerna?

– Jag var inte inblandad i beslutet kring padelbanan men vi informerade om den ett år i förväg i vår bostadsapp. Ett mål med den var att just att öka tryggheten för de boende. Padelbanan kan bokas av alla och genom att locka andra besökare till området vill vi skapa mer liv och rörelse på Stensiken, säger Alfons Andersson.

Fakta: SBB:s Stensiken

Bostadsområde i Tidaholm med totalt 237 hyreslägenheter.

I maj 2016 köpte Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, hela området av Bygg-Fast Fastigheter.

2017 hamnade SBB i konflikt med Hyresgästföreningen angående Stensiken. Bakgrunden var att SBB försökte genomföra en rad standardhöjande åtgärder för att sedan höja hyran med 160 kronor i månaden. Åtgärder som bland annat säkerhetsdörrar och elektroniska system till portar och tvättstugor. Hyresgästerna upplevde att åtgärderna var påtvingade. SBB fick backa och endast de hyresgäster som ville ha säkerhetsdörr fick det.

Hyresgästföreningens besök på Stensiken i Tidaholm 2017 i samband med konflikten kring åtgärderna som hyresgästerna upplevde som påtvingade.

SBB tillämpar så kallad styckerenovering. Det vill säga lägenheterna renoveras bara när någon flyttar ut. Då byts ytmaterialen ut, badrummen helkaklas och köken rivs ut och ersätts med nya. När nästa hyresgäst flyttar in har hyran höjts rejält utan att någon kunnat påverka.

Ett orenoverat och slitet kök i ett hus där SBB tillämpar så kallad styckesrenovering.

Under sina år som ägare har SBB installerat nytt energieffektivt ventilationssystem på Stensiken samt lagt solceller på minst ett tak per gård.

Läs också Fuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för" 76-åring tvingas leva med mögelproblem – ”Har mått så dåligt att jag fått sova borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.