Annons

Bristerna kvar när hyresnämnden gick husesyn

Malmö De två grannarna har levt länge med en rad brister som hyresvärden Jan Berggren från Jakri AB struntat i att åtgärda. När hyresnämnden gick husesyn fanns bristerna kvar.
Foto: Johanna G. Jimenez
Hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson och Björn Johansson från hyresnämnden inspekterar en lång rad av brister hos hyresgästen Ditte Edström i Åkarp. I bakgrunden skymtar hyresvärden Jan Berggren.

Kranar som står och rinner i över ett år, slitet parkettgolv, fuktskador, slitna kökssnickerier och kraftiga dunkanden från avloppsrören. Listan med anmärkningar som hyresnämnden gick igenom var lång, när de besiktigade lägenheterna hos hyresgästerna Cecilia Larsson och Ditte Edström i Åkarp. Några av punkterna hade hyresvärden Jan Berggren gått med på att fixa inför besiktningsdagen, det beslutade hyresnämnden när parterna möttes för en månad sedan. Men redan vid ytterdörren hos Ditte Edström står det klart att ingenting blivit gjort. Ringklockan är fortfarande trasig och plastkåpan till lampan över dörren saknas fortfarande. Och avloppet behöver fortfarande åtgärdas.

– Vi hade förväntat oss att vi skulle slippa kolla på de här sakerna idag, säger hyresrådet Susanne Björkman Ragnarsson.
– Ja men det har jag glömt, svarar Jan Berggren.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Grannarna Cecilia Larsson och Ditte Edström har, som Hem & Hyra tidigare berättat försökt få gehör från sin hyresvärd Jan Berggren sedan våren 2014, men många av bristerna har funnits i många år.

I maj i år vände sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden med krav på åtgärdsföreläggande. När nu hyresnämnden går husesyn hos grannarna  Cecilia och Ditte är det ett sista steg i processen för att nämnden ska kunna besluta om det blir ett åtgärdsföreläggande eller inte, förklarar Susanne Björkman Ragnarsson för Jan Berggren.

Annons

– Vi måste kunna lita på att du gör det du säger att du ska göra. Det hänger på det ifall det ska bli ett beslut eller ej, och jag tror inte att du vill hamna på svarta listan, säger Susanne Björkman Ragnarsson medan de går igenom de brister de förväntar sig att värden tar itu med.
Under mötets gång går Jan Berggren med på att åtgärda en del av bristerna i de båda lägenheterna. Men när hyresrådet Ragnarsson konstaterar att det saknas vädringsläge på ett fönster hos Ditte, är Jan Berggren av en annan uppfattning.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

– Jag kan inte hjälpa om ni inte kan hantera fönstren. Jag klarar att öppna och stänga dem, säger Jan Berggren som menar att det är hyresgästen som inte klarar av att ställa fönstren i vädringsläge.

– Fönstren har suttit där i 28 år, det är inga fel på dem, konstaterar Jan Berggren.

Annons

– Ja det är kanske det som är problemet, kontrar Susanne Björkman Ragnarsson.
När besiktningen är klar summerar hyresnämnden läget. Nu har Jan Berggren tre månader på sig att åtgärda bristerna hos hyresgästerna Cecilia Larsson och Ditte Edström.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Läs också Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.