Annons

Britt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: ”Det handlar ju om människor”

Örebro Örebrobostäder planerar att sälja 122 hyresrätter under hösten. In i det sista kämpar hyresgästerna för att stoppa försäljningen. "Med en bred opinion tror jag att försäljningen kan stoppas", säger hyresgästen Britt-Marie Hägg.
En kvinna står utanför ett hus som Öbo vill sälja.
Foto: Anna Rytterbrant
Britt-Marie Hägg är orolig för att hennes hem ska säljas.

Britt-Marie Hägg har bott i samma lägenhet på Väster i Örebro i 20 år. Redan när Örebrobostäder, Öbo, kom med nyheten att de skulle sälja 122 lägenheter i våras, blev hon upprörd. Sedan släpptes den riktiga bomben: att hennes egen lägenhet var en av de 122.

– Det är en förlamande känsla, säger Britt-Marie Hägg.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Fastigheterna som kommunala Örebrobostäder plockat ut till försäljning är sådana som bolaget menar har renoveringsbehov. Att sälja dem skulle vara ett sätt att minska den så kallade underhållsskulden och samtidigt få in kapital att renovera andra hyreshus för.

Fasaden på ett gult hyreshus som Örebrobostäder vill sälja.
Ett av husen som Örebrobostäder vill sälja ligger intill centralstationen.

Protesterar i aktionsgrupp

Det gör att Britt-Marie Hägg är rädd att vad hon kallar ”giriga hyresvärdar” ska utnyttja tillfället att renovera så att hyrorna sedan kan höjas.
– I vårt hus har Öbo redan gjort en varsam renovering: de har bytt tak, stammar och vi har fått nya badrum. Ändå säger de att huset har renoveringsbehov – varför vet jag inte. Men risken är att den som köper vill topprenovera och chockhöja hyran, tror hon.

Därför har grannar i husen tillsammans med Hyresgästföreningen gått samman och bildat en aktionsgrupp. De hoppas att Öbo ska ändra sig.

Läs också(V)ill förbjuda vd att sälja bostäder

Politiker viftar bort frågan

Gruppen har bland annat tagit fram en alternativ renoveringsplan som skulle innebära att fastigheterna inte behöver säljas och skrivit insändare.

De har även protesterat utanför kommunfullmäktige och delat ut flygblad till politiker. Där visade dock flera politiker ointresse för frågan.

Annons

– Jag skulle säga att en tredjedel av politikerna sa rakt ut att de inte var intresserade. Och att en folkvald viftar bort en så stor organisation i en så viktig fråga tycker jag är problematiskt, säger Elin Andersson som är ordförande i Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg.

Läs ocksåKlart med nya ägare hos Öbo
Politiker kommer ner från rådhusets trappa samtidigt som Hyresgästföreningen protesterar mot försäljningen av Öbolägenheter.
Hyresgästföreningens ordförande i Örebro-Lekeberg, Elin Andersson, tar emot kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) och kommunalrådet Anders Åhrlin (M) när kommunfullmäktige i Örebro tog lunchrast.

Grannarna är närmare varandra – men talar om flytt

Kampen mot försäljningsplanerna har enligt Britt-Marie Hägg fört med sig att grannar börjat tala med varandra mer än tidigare. Paradoxalt nog handlar samtalen om att de snart kan tvingas flytta.

– Vi är närmare varandra – men pratar om flytt. I Örebrobostäders ögon handlar det här bara om hus – men för oss som bor här handlar det om människor. Men med en bred opinion tror jag att försäljningen kan stoppas, säger hon.

Vad tror du om chanserna att få Örebrobostäders styrelse att lyssna?

–  Jag vet inte. Jag kan bara hoppas. För jag tycker inte att allmännyttan ska köpa och sälja fastigheter, deras roll är att ha drägliga lägenheter till drägliga hyror. Nu bygger de nytt och dyrt som står outhyrt. Och så vill de försvara sig med att de inte bara säljer på grund av underhållsbehovet, utan även för att kunna bygga nytt. Då undrar jag: vilka bygger de för? säger Britt-Marie Hägg.

En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.
Det är en förlamande känsla, säger Britt-Marie om att Örebrobostäder vill sälja huset där hon bor sedan 20 år.

Kan Örebrobostäder ändra sig?

Örebrobostäders vice vd Carl Johan Baatz svarar i ett mejl att de hoppas att bolagets styrelse ska kunna ta beslut under november och att försäljningen ska vara avslutad före årsskiftet.

Annons

Hyresgästerna protesterar mot försäljningen – är det något som kan få Örebrobostäder att ändra sig?

– Vi har försökt att fånga upp de frågor och den oro som vissa hyresgäster känner. Bland annat genom att bjuda in dem till möten med ledningen för Öbo. Ett av budskapen och ställningstagandena efter mötena är att vi kommer möta hyresgästernas oro genom att göra det enklare att flytta till en annan Öbo-lägenhet. Vi kommer inom kort att återkoppla till våra hyresgäster om hur ett sådant erbjudande kommer att utformas.

Carl Johan Baatz är vice vd på Örebrobostäder.

Hyresgästerna är oroliga för att hyrorna ska höjas av en ny ägare. Är det något ni tittar på inför försäljningen – vad köparen tänkt göra?

– Försäljningsprocessen fortsätter enligt tidigare och ambitionen är som sagt att fatta beslut i november. Innan vi fattar beslut om ett genomförande så kommer vi göra en samlad bedömning av de ekonomiska och kvalitativa förutsättningarna, svarar Carl Johan Baatz via mejl.

Fakta: Här är fastigheterna som Örebrobostäder vill sälja

Bergslagsgatan 30–32
Arlavägen 2/Norra Lillåstrand 1 A
Polhemsgatan 13
Ullavigatan 36
Gustav Adolfs Allé 24 A och 24 B
Strömersgatan 4 B /Slottsgatan 29
Hjorttorpsplan 3
Bergslagsgatan 11
Rynningegatan 12, Skolgatan 48
Bergslagsgatan 16
Kilsgatan 4
Kilsgatan 6 A-B

Källa: Örebrobostäder

Läs också Kommunerna säljer för att få råd att bygga nytt Moderat riksdagspolitiker vill sälja ut Örebrobostäder Nej, Örebromoderaterna vill inte sälja Öbo Protest i Örebro mot utförsäljningar Öbo får sälja studentbostäder Öbo säljer tio fastigheter Örebrobostäder säljer 306 studentbostäder Vd-beslut om försäljning av bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.