Bröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviter
Bröderna Michael och Jörgen Kopp bor i varsin hyreslägenhet i ett tvåfamiljshus, bara ett stenkast från Kalmarsund. Läget är lantligt och idylliskt och Michael Kopp har bott här sedan 2015. Varannan vecka bor han själv och varannan vecka bor även hans barn hos honom. När kommunen 2016 bestämde sig för att göra om fastigheten till ett flyktingboende flyttade övriga hyresgäster ut, men Michael trivdes så bra att han valde att stanna.
– Under den tid då det var en flyktingförläggning tyckte jag egentligen aldrig att det innebar några problem, säger Michael Kopp.
Flyttade ner för att få bo nära brodern
2018 bestämde sig även hans bror, Jörgen Kopp för att flytta ner till Kalmar från Stockholm, då bröderna skulle starta upp ett ventilationsföretag tillsammans.
– Då var det Kalmar kommun som ägde de här byggnaderna och jag tyckte att de hade ett fantastiskt läge. Men om jag hade vetat det jag vet idag så tror jag aldrig jag hade flyttat hit, säger Jörgen Kopp.
För 2020 sålde kommunen fastigheterna till Vassmolösa Invest AB. Strax därefter fick bröderna Kopp besked om att de inte fick bo kvar. I stället skulle fastigheten göras om till en konferensanläggning.
– Vi träffade den nya hyresvärden redan när han var här på visning. Då lovade han oss att inget skulle förändras och att vi skulle få bo kvar. Men sedan dök han plötsligt upp med sin förvaltare en dag förra sommaren och sa upp oss på stående fot, säger Michael Kopp.
Eftersom bröderna inte tyckte att hyresvärden hade skäl nog att säga upp kontraktet vägrade de flytta och ärendet skickades in till hyresnämnden.
– Det är en idyll att få bo så här på landet och med närheten till havet. Micke och jag har bott här som eremiter, säger Jörgen Kopp.
Hyresnämnden gick på brödernas linje och beslutade i januari 2022 att avslå ansökan från Vassmolösa Invest AB. Den främsta orsaken var att de inte ansåg att bolaget lyckats visa på att hyresgästens avflyttning utgjorde det sista hindret mot genomförandet av den ändrade användningen. Bland annat saknades det ett bygglov. Hyresnämnden var även tydlig med att hyresvärden behövde hjälpa till att hitta ersättningslägenheter åt bröderna, då de efter ventilationsfirmans konkurs inte kunde hitta ett annat boende på egen hand.
– Vi har försökt få tag på andra lägenheter i Kalmar, men på grund av våra betalningsanmärkningar har vi svårt att på egen hand hitta en ny lägenhet, säger Jörgen Kopp.
Hovrätten gav hyresvärden rätt
Hyresvärden valde därefter att överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten, och till skillnad från när ärendet togs upp i hyresnämnden hade bolaget nu fått ett bygglov samt lyckats få fram två ersättningslägenheter åt bröderna i stadsdelen Snurrom i Kalmar.
– Men vi tycker att det var synd av hovrätten till skillnad från hyresnämnden inte ställde några direkta motfrågor, säger Michael Kopp
– Man fick känslan av att de bara ville ha oss ur vägen och att våra rättigheter inte betydde ett skit, fyller Jörgen Kopp i.
Ovanligt ärende
Enligt Ingrid Buskas som är jurist på Hyresgästföreningen och som agerat som brödernas ombud är det ovanligt att hyresgäster tvingas flytta för att fastigheter ska byggas om till konferensanläggning.
– Men efter hyresnämndens beslut kom de in med myndighetsbeslut som krävs för att visa att de menar allvar med dessa planer. Om så är fallet kan det vara ett giltigt skäl för uppsägning. Men då ska hyresgästerna vara det sista återstående hindret och sedan vägs det även in att det inte ska vara oskäligt mot hyresgästen att hyresavtalet upprör, säger Ingrid Buskas.
Var du förvånad över hovrättens beslut?
– Vi har argumenterat utifrån dels att hyresvärdens intressen inte skulle väga över hyresgästernas intressen, och även att hyresvärden inte tillräckligt har hjälpt hyresgästerna med sådana ersättningslägenheter som de behöver. Samtidigt visste vi att utfallet kunde bli så här för man vet aldrig hur hovrätten ser på det hela, säger Ingrid Buskas.
Besvikna på hovrätten
Även om bröderna till viss del medger att de också är lättade över att få flytta från en hyresvärd som inte vill ha dem, tycker de att hovrätten borde ha gjort en grundligare utredning.
– I rätten påstods det bland annat att ”arbete pågår” med renoveringen. Men vi har varken sett eller hört något trots att vi bor här precis intill. Här finns inga byggnadsarbetare och inget byggmaterial, säger Michael Kopp.
Syftet är att omvandla fastigheten
Hem & Hyra har även sökt Vassmolösa Invest AB, som avböjer en intervju och i stället hänvisar till domen.
– Ägarna hänvisar till hovrättens dom. Syftet är att man vill omvandla fastigheten, men de har inte för avsikt att ställa någon på gatan utan bröderna kommer att erbjudas ersättningslägenheter, säger bolagets advokat David Karlsson.
Enligt honom har hyresvärden även en helt annan uppfattning om vad som sas i samband med köpet av fastigheten.
– Under visningen är det hyresvärdens uppfattning att man redan då var tydlig med vad planerna var för fastigheten.
Hur ser tidsplanen för renoveringen ut?
– Vårt problem är att det har varit svårt att göra någon tidsplan för projektet innan vi fått frågan om lägenheterna avgjord. Vi har inte velat föregripa hovrättens prövning. Däremot har det redan påbörjats omfattande invändiga arbeten i de delar som tidigare varit hotellrum, säger David Karlsson.
Bröderna Kopp påstår att renoveringen av fastigheten inte har påbörjats ännu och att ni ljög i rätten om detta, vad tänker du om det?
– Att påstå att vi har ljugit i rätten är en allvarlig och helt felaktig anklagelse. Jag har själv varit i lokalerna och med egna ögon sett de åtgärder som har vidtagits. Vi har visat fotografier på hur lokalerna ser ut för hyresnämnden och hovrätten. Anser bröderna att jag har ljugit i rätten får de vända sig till advokatsamfundet. Det är i så fall en allvarlig disciplinär förseelse. Jag har inte något emot att få frågan prövad eftersom jag inte har något att dölja, säger David Karlsson.
Läs mer: Hyresrätter blir lägenhetshotell – nu ställs krav på att Hyresgästföreningen tar krafttag
Besittningsrätt, eller besittningsskydd som det också kallas, innebär att du som hyresgäst många gånger har rätt att bo kvar i din lägenhet även om din hyresvärd vill säga upp ert hyresavtal. Om du motsätter dig uppsägningen är det hyresnämnden som avgör om hyresavtalet ska upphöra eller inte. Om hyresvärden vill säga upp kontraktet på grund av misskötsamhet, påstådda störningar eller sent betald hyra ligger det en tung bevisbörda på hyresvärden om denna ska få rätt i hyresnämnden. Men i bröderna Kopps fall räckte det att hyresvärden kunde visa att bolaget har större användning av lägenheterna som något annat än just hyreslägenheter eftersom planen var att bygga om fastigheten till något annat än bostäder.
(Källa: Hyresgästföreningen)
– För det första ska uppsägningshandlingen alltid vara skriftlig och du ska ha minst tre månader på dig att hitta en ny bostad.
– Oftast har man som hyresgäst besittningsskydd och i så fall har du rätt att motsäga dig uppsägningen och då är det upp till hyresvärden att ta ärendet vidare till hyresnämnden.
– Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan du kontakta vår rådgivning för att få svar på frågor om vilka rättigheter och möjligheter du har att bo kvar. Det är inte säkert att du behöver flytta bara för att du blivit uppsagd.