Annons

Brottsförebyggare vill köpa upp problemhus i Malmö

Malmö Möllevångens sämsta hyresvärdar ska kunna köpas ut. En vinst för både området och de boende, enligt nätverket BID. "Det här handlar inte om att trissa upp hyrorna", säger verksamhetsledaren Hjalmar Falck.
Möllevångstorget. På Sofielund fanns 900 verksamheter när BID startade 2014, på Möllevången finns idag omkring 3500.

Struliga hyresvärdar, ”svarta” verksamheter och knarklangare har fått en ny motståndare på Möllevången. Fastighetsägarnätverket BID har etablerat sig i området efter att ha arbetat med trygghetsfrågor på Sofielund under flera års tid. 

–  Det viktigaste för oss på Möllevången, och som har varit lite akut, är att få igång en seriös förvaltning så vi får bort oseriösa fastighetsägare. Och att vi får kontroll på verksamheter som missköts i området. Det kan vara allt från att man bryter mot bygglov, mot miljölagstiftning eller att man utnyttjar människor i människohandel eller som svart arbetskraft, säger Hjalmar Falck, verksamhetsledare för BID.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Samtidigt som nätverket går in på Möllevången har Sofielunds utvecklingsbolag bildats, och med detta en ny taktik. Något som kan bli märkbart för hyresgäster i området.

Hjalmar Falck har blivit BID:s ansikte utåt. ”De goda krafter måste trycka på så pass mycket att de oseriösa tappar intresset för att fortsätta med den oseriösa verksamheten”, säger han.

– Om vi dyker på fastigheter som missköts oerhört mycket eller står tomma skulle vi kunna vara ett antal aktörer som går ihop i bolaget och finansierar ett uppköp av fastigheten för att se till att den sköts ordentligt, säger Hjalmar Falck.

Ska BID bli en hyresvärd? 

Läs ocksåSadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronorEn man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.

– Nej, det är inte riktigt tanken. Objekten ska kapitaliseras rätt snabbt och antingen säljas av eller drivas i egen regi under en kortare period. Det är inte tanken att vi ska bli ett nytt bostadsbolag.

Hur kommer det att påverka hyresgästerna?

Annons

– Att det blir en seriös förvaltning.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Och hyrorna?

– Vi har haft en diskussion inom BID. Det här handlar inte om att trissa upp hyrorna utan tvärtom försöka hålla dem låga.

På Seved, ett område klassat som utsatt, på Sofielund har utvecklingen enligt många gått i rätt riktning på senaste tiden och en av orsakerna som lyfts fram är BID:s arbete.

– Framgångsfaktorn är att alla sitter runt samma bord och är helt öppna och ärliga och kan prata om utmaningar och möjligheter, säger Hjalmar Falck. 

Men exakt vilka aktörer som nätverket vill komma åt på Möllevången är inte offentligt. Enligt Hjalmar Falck handlar det om en handfull fastighetsägare och ett större antal “oseriösa verksamheter”.

Under operation Rimfrost sökte polisen genom utrymmen i en stor mängd hyreshus, här på Möllevången och Seved.

Polisen har en central roll inom BID-nätverket och har redan pekat ut problemhärdar, kameraövervakningen är en markering mot den öppna knarkhandeln på vissa gator. Under våren genomfördes även en unik operation då hundratals poliser sökte genom fastigheter i jakt på vapen, narkotika eller sprängmedel. Även detta en indikation på var problemen som BID är ute efter finns; stora hyreshus som används av kriminella samt mindre fastigheter i dåligt skick och med sociala problem.

Annons

– Problematiken med slumfastigheter är inte lika stor på Möllevången som den var på Sofielund tidigare. Däremot finns en utbredd narkotikaförsäljning som bedrivs offentligt men även i källare och garage. Vi måste hitta ett sätt att jobba mot samma mål. Vissa fastighetsägare har koll, andra har det inte, säger kommunpolisen Freddy Nilsson.

Polisen Freddy Nilsson vill samla vad han kallar ”de goda krafterna” på Möllevången.

Han ser även fastighetsägare på Möllevången som “inte främjar en god fastighetsskötsel” och som är svåra att nå fram till.

– Men BID är inte något kortsiktigt eller en quick-fix. Det är viktigt att man kommer ihåg det, säger han.

När BID startade på Seved 2014 möttes satsningen av motstånd och manifestationer. Kritiken, som bland annat gällde oro för gentrifiering och höjda hyror på sikt, finns kvar idag men är än så länge inte lika högljudd. Hyresgästföreningen är den största organisationen på Möllevången men är inte medlem i BID och har istället fungerat som en samarbetspartner enligt Hjalmar Falck.

– Vi har inte fått någon inbjudan men tycker att det är bra att ha med det fria föreningslivet. Oavsett vilken förändring man vill göra är det viktigt  att ha med de som bor i området. Oavsett om du äger eller hyr så har du rätt till ditt område säger Sanna  Axelsson, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

Fakta: Vad är BID?

En ideell förening och ett samarbete mellan fastighetsägare, Malmö stad, polisen, och olika föreningar. Bakom ligger en amerikansk modell, Business Improvement Distracts, som i Malmö har omvandlats till Boende, Integration och Delaktighet.

Målet är trygghet och stabilitet för de boende samt ekonomisk vinst för Malmö stad och fastighetsägarna eftersom kostnader för bland annat skadegörelse och fastighetsskötsel förväntas minska. 

Möllevången omfattar i det här sammanhanget rent geografiskt även Rådmansvången, Triangeln och Södervärn.

Läs också De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt” Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.