Brun lägenhet kan bli dyrt för hyresgäst i Malmö
Den 23-åriga kvinnan flyttade för över ett och halvt år sedan. Lägenheten, en etta med kök på i centrala Malmö, står i centrum för en tvist i tingsrätten. Det stora problemet ur MKB:s synvinkel – allt är rödbrunt.
Besiktningsprotokollet visar att samtliga rum, inklusive det kaklade badrummet, var brun- eller rödmålade när kvinnan flyttade. Även det mesta av taket hade fått ta del av den nya nyansen.“Samtliga eluttag, strömbrytare och ventilationskåpor är övermålade” skrev besiktningsmannen in i handlingarna efter att ha tagit en titt på vardagsrummet. Även toaletten och kylskåpet hade fått ny färg.
MKB uppskattar inte alls kvinnans inredningsintresse och menar att målningen inte utfördes på ett fackmannamässigt sätt, att lägenheten var skadad och att målarivern närmast är att betrakta som vårdslöshet.
Bolagets räkning för att återställa bostaden landade på 81 645 kronor. 23-åringen får nu stå för kostnaden, enligt en tredskodom. Hennes egen version har inte prövats eftersom hon aldrig dök upp i rätten under processen. Nu har hon fram till den 9 februari på sig att höra av sig om hon inte är nöjd med beslutet.
Hur en hyresgäst får måla om regleras i lagstiftningen. Men det är till viss del en smaksak och en tolkningsfråga vad som är okej att göra och inte.
– Vi rekommenderar att man låter hyresvärden måla om. Men de flesta som gör det själva gör det i en neutral färg. Det är ganska få fall som leder till problem, säger Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson.
Det handlar i grunden om vad som kan påverka lägenhetens bruksvärde, om måleriarbetet är slarvigt utfört eller om färgvalet avviker från normen så pass mycket att det kan inverka negativt.
– Man ska tänka på att göra det tekniskt fackmannamässigt och att inte använda färg eller tapeter som avviker från gängse smak. Använd sunt förnuft och neutrala färger. Men det är svårt att säga exakt var gränsen går, säger Andreas Persson.
Ska man visa hyresvärden färgprover innan man tar fram penseln?
– Om man är osäker ska man fråga och det är bra att få det skriftligt och inte bara ett muntligt ”okej” från en vaktmästare.