Budget klubbad i Göteborg – siffermål för ombildning struket

Göteborg Fler kommunala hyreslägenheter ska ombildas till bostadsrätter i Göteborg. Det slår stadens nya budget fast. Samtidigt fortsätter protesterna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
För ett år sedan demonstrerade många hundra göteborgare utanför Börshuset på Gustaf Adolfs torg i protest mot politikernas ombildningsplaner. Hyresgästföreningen stod som arrangör under parollen "Sälj inte ut våra hem".

Sent på onsdagskvällen klubbades Göteborgs nya budget för 2020. Det blev allianspartiernas förslag som vann, efter en segdragen debatt som tog hela dagen.

Utanför protesterade samtidigt åtminstone 500 göteborgare på Gustaf Adolfs torg, för andra veckan i följd. Hyresgästföreningen stod som arrangör under parollen ”Sälj inte ut våra hem”.

Läs ocksåFortsatta protester trots ändrat budgetförslag i Göteborg

Från scenen uppmanade bland annat den socialliberale debattören Gert Gelotte till fortsatt kamp mot idén om att låta folk skuldsätta sig för att kunna köpa ett hem de redan bor i.

– Ge inte upp! Protestera! Gör motstånd, sade han.

Andra talare var Hyresgästföreningen Frölundas ordförande Helene Calner, Hyresgästföreningen Norras ordförande Pamela Möller-Ajani och Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Läs ocksåProtest mot försäljning av hyresrätter i Göteborg

De styrande allianspartierna ville från början ombilda 1 000 kommunägda hyreslägenheter till bostadsrätter eller ägarlägenheter redan under nästa år.

Totalt skulle 4 000 hyresrätter ombildas under mandatperioden, alltså senast 2022.

Men förslaget har väckt stark kritik, inte minst från Hyresgästföreningen. För att få igenom budgeten har alliansen bland annat tvingats stryka det siffersatta målet om ombildningar. I stället står det numera att ”antalet ombildningar inom Framtidskoncernen ska öka”.

Läs ocksåProtest på måndag mot att hyresrätter ombildas i Göteborg

För Hyresgästföreningen är det en delseger. Men protesterna mot ombildningsplanerna fortsätter, eftersom föreningen inte vill se några ombildningar alls.

Hyresgästföreningen konstaterar att kommunen får svårt att köpa tillbaka lägenheter som en gång har sålts. Befintliga lägenheter har också lägre hyra än nyproducerade. Om de säljs minskar antalet hyresrätter med rimlig hyra i Göteborg, när det enligt Hyresgästföreningen borde vara tvärtom.

Hyresgästföreningen anser också att alliansbudgeten, utöver bostadsfrågan, innehåller en rad nedskärningar och privatiseringar som kommer att påverka hyresgästers vardag överallt i staden.

Fakta: Ombildningar i Göteborg – en het potatis

Budgetförslaget är bara den senaste politiska kraftmätningen i ombildningsfrågan. Hem & Hyra har tidigare skrivit om utredningen om blandade upplåtelseformer, som orsakade strid i våras.

Där fick Framtiden-koncernen i uppdrag att minska dominansen av hyresrätter i socialt utsatta förortsområden. När Hem & Hyra räknade på siffrorna visade det sig att det sannolikt skulle krävas ombildning av tusentals hyresrätter för att nå målen.

Den gången slutade det precis som nu, med en kompromiss. I elfte timmen fick de rödgröna partierna in ett tilläggsyrkande om att andelen billiga hyresrätter inte fick minska, utan tvärtom skulle öka. Det står nu i bjärt kontrast till resten av förslaget.

Samtidigt kvarstår ett ombildningsuppdrag för Framtiden och de politiska partierna är oense om vad man egentligen bestämt.

I oktober var ombildningsfrågan uppe igen på Framtidens styrelsemöte, men bordlades till novembermötet av S, V och MP.

Alliansen har även flaggat för att bostadsbolagens ägardirektiv kan bli en stridsarena.

Slutligen finns även planerna på att omvandla hyresrätter i Hammarkullen till den ovanliga upplåtelseformen andelsägarlägenheter. Just det projektet verkar dock vara lagt på is för närvarande.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.