Bullerbråk om hotellbygge på Sveavägen
Förr, Sveabadet: ett av stadens glada vattenhål i jugendstil, invigt 1907. Nu, ett stort bullrigt hål i marken som så småningom ska leda till en hotellverksamhet i City Fast AB:s regi. Men har allt gått rätt till? Det tycker inte hyresgäster som nu driver motståndet på flera fronter.
Ett av paren i husen befinner sig i stormens öga. De har blivit uppsagda från sitt kontrakt efter att ha kritiserat värden Richard Ghneims arbetsmetoder. Flera polisanmälningar har upprättats mot hyresgästen men de har antingen lagts ner eller inte ansetts vara möjliga att utreda. Mannen i familjen har också gjort en anmälan om hot och han har även anmält City Fast AB till hyresnämnden för att bolaget inte hanterat ärendet enligt gängse rutiner, att värden inte har inhämtat godkännanden från hyresgästerna och att de boende inte informerats inför bygget. Dessutom kräver han och sambon nedsättning av hyra för det kraftiga buller som pågått länge.
– De gav informationen samma dag som de påbörjade arbetet, säger han och visar ett informationsblad som berättar att rivningsarbeten ska pågå från den fjärde juli 2016 och åtta veckor framåt. Sådana informationsblad har sedan kommit vid ytterligare två tillfällen. Och bullret, det pågår alltjämt. Från tidig morgon till kväll. Helt utanför de tider regelverket medger, enligt mannen.
– Man blir galen av det här bilandet. Och dammet, och ljudet. Han vill ju att vi ska vantrivas, säger paret som visserligen blivit erbjudna ett internbyte mot en lägenhet som de menar inte är på när jämförbar med den nuvarande bostaden. En trea i en fastighet uppförd 1960-70 mot den nuvarande fyran i ett sekelskifteshus med originaldetaljer.
– De har tvingat fast oss i den här situationen. Vi vill ha en hyresreduktion och någonstans att bo under tiden.
Hem & Hyra har också talat med en granne runt hörnet vars lägenhet är ännu sämre positionerad i förhållande till bygget. Hon kan inte öppna fönstret inåt gården eftersom hon befinner sig under det uppsatta, skyddande plasttaket. Hon är orolig för damm som yr uppåt när det blandas cement och driver också ett ärende i hyresnämnden för sänkt hyra.
– Vibrationerna har varit alldeles fruktansvärda. Särskilt när de bilade bort stenarna. Det har skakat så att man inte kan sitta still i stolen, berättar hon.
Grannen har också blivit erbjuden en ny lägenhet. En etta för sex tusen kronor i månaden. Det tycker hon matchar det nuvarande boendet dåligt, trean på 84 kvadratmeter för 9 400. Vad hon ska ta sig till, det vet hon inte.
– De bara sätter upp lappar och gör som de vill. Jag är 70 år och har diskbråck. Man orkar inte. Jag skickar SMS men ingen svarar.
Jörgen Bengtsson på miljöförvaltningen säger att han varit på platsen för att mäta bullernivåerna men att det vid det tillfället inte pågick några störningar.
Man har gjort väldigt bullrande arbeten och det kommer vara fortsatta problem fast i mindre omfattning, säger han och berättar att ärendet nu ligger hos entreprenören. De ska själva mäta bullret och komma in med en rapport om resultatet. Någon oberoende mätning kommer inte ske.
– Nej, det brukar man inte göra. Det finns inget föreläggande men en uppmaning – och resultatet får leda vidare, säger han.
Richard Ghneim själv tycker inte att han gjort något fel i processen. Kritiken om att han borde ha inhämtat godkännanden från hyresgäster är felaktig – godkännanden behövs inte när man gör en sådan här byggnad på gården, enligt honom. Information har gått ut till hyresgästerna och han hävdar att arbetet pågår 08.00-16.00 enligt tillståndet från staden.
– Vi bygger ett hotell. Folk borde vara glada att det byggs och det går inte att bygga i stan utan störningar, säger Richard Ghneim och tillägger att det pågår förhandlingar om sänkta hyror på grund av bullret. Men att den förhandlingen sker via Fastighetsägarföreningen och Hyresgästföreningen.
Enligt Richard Ghneim ska hotellet på gården stå klart i augusti-september.