Bullriga renoveringar plåga för isolerade hyresgäster

Malmö De ska hålla sig hemma för att inte smittas av coronaviruset. Så lyder myndigheternas skarpa rekommendation till riskgrupper. Men för hyresgäster i ett Stenahus i Malmö har det varit svårt. Nu pausar värden renoveringar i fastigheten.
Foto: Anders Paulsson
Stig Bergstrand och Ninette Hansson.

Det dånar i hela huset. Timmarna går och du vill gå ut. Men det kan du inte göra. Det är till och med så att myndigheterna har sagt du ska stanna kvar hemma. Så beskriver Ninette Hansson situationen som hon och flera av hennes grannar står inför.

– Har du hört hur det låter när man bilar upp en golvbrunn? Man kan inte föra ett samtal, lyssna på radio eller prata i telefon. Nu har man sagt till oss att detta ska vara i fyra dagar.

Läs ocksåDigitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

Förklaringen till missnöjet är kombinationen av en pågående pandemi, det nya coronaviruset som slår hårt mot vissa grupper som inte bör gå ut, och lägenhetsrenoveringar i fastigheten på Storgatan i Malmö.

– Det går inte att fly ifrån detta, säger Ninette Hansson, och hon syftar inte på smittan utan på ljudet från hantverkarnas arbete.

– I det här huset finns det 72 lägenheter och jag skulle tippa på att hälften tillhör riskgrupper. De två senaste åren har de totalrenoverat 14 lägenheter i huset, en varannan månad. När man gör om badrummen måste man bland annat bila upp golvbrunnarna.

Läs ocksåHemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhetskrivbord

Vi träffar Ninette Hansson och grannarna Stig Bergstrand och Stig Olsson i entrén till huset. Alla håller avstånd till varandra. Folk som passerar förbi använder tröjärmen för att öppna dörrarna. Många av grannarna har efter myndigheternas rekommendationer valt att hålla sig inomhus, i den mån det går. Det handlar om äldre men även personer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar, berättar Ninette. Bullriga renoveringar kan vara jobbiga men blir extra problematiska när Sverige befinner sig mitt i en kris och isolering i hemmet har blivit vanligt.

Vattenavstängning. Information om oväsen. Varning för smitta. Anslagen trängs på väggen i entrén.

– De håller på en halvtimme. Sedan blir det tyst och så fortsätter det igen, säger Stig Olsson.

– Jag tycker det är helt förkastligt. Det här borde läggas på is nu, säger grannen Kerstin Camp som stannat till.

Läs ocksåBengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret

Flera boende passerar förbi entrén och alla har något att säga om oljudet och coronakrisen. En som jobbar natt har svårt att sova på dagarna. Någon jobbar hemma och störs. På ett anslag på väggen, med texten ”Att tänka på gällande coronaviruset”, rekommenderar Stena noggrann handhygien. En kvinna kommenterar att det blir svårt då vattnet stängs av i perioder till följd av byggarbetet.

Flera anser att ägaren Stena är otydliga med när det bullriga arbetet egentligen ska ske. Alla har olika uppfattning: ”idag”; ”imorgon” eller att det är inställt. Precis då dyker plötsligt svaret upp i form av en hantverkare som bär på en enorm gul sticksåg. Han bombarderas med frågor och svarar stressat att han strax ska sätta igång.

Stenas hus ligger vid Lugnet i Malmö. ”Många äldre flyttar just hit eftersom lägenheterna är anpassade för den gruppen”, säger Ninette Hansson.

I veckan skärpte Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer. Det riktade sig mot handeln, idrotten och kollektivtrafiken men även till personer ur riskgrupper. Framför allt personer som är över 70 år och som lider av vissa sjukdomar. Allt för att hindra att fler smittas av det nya coronaviruset som slår hårt mot just de grupperna. Budskapet: de äldre bör begränsa sina kontakter med andra människor så mycket som det går och helt undvika kollektivtrafik eller besök i butiker. Och det är ingen lite grupp som påverkas. Bara i Malmö lever omkring 38 000 personer som är över 70 år. I Skåne som helhet är det 200 000.

Fyra dagar beräknas renoveringen på Storgatan ta, med oväsen och spring i huset som följd. Den senaste genomfördes i februari och innan dess i november. Ninette Hansson undrar hur fastighetsägaren tänker som situationen ser ut idag, men hon har inte lyckats få något svar.

– Borde man inte som fastighetsägare försöka leva upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer? Jag har ringt och sökt Stenas vd i Malmö som inte hör av sig, säger hon.

Ninette Hansson har en bakgrund inom vården och äldreomsorgen. Hon är Hyresgästföreningens husombud och störs för egen del av renoveringarna men oroar sig mycket för sina grannar. Hon tycker det är extra beklagligt att byggarbetarna använder toaletterna i tvättstugan och därmed delar dessa med hyresgästerna. Att det är onödigt mycket personer som rör sig i huset i en tid då många oroar sig för att smittas av coronaviruset och då ”social distansering” blivit ett ledord för många.

Unni Sollbe, vd på Stena fastigheter.

På Stena fastigheter i Malmö bekräftar man att det pågår renoveringar runt om i staden, bland annat i huset på Storgatan. Än så länge finns inget generellt beslut om att ställa in just renoveringsarbeten med anledning av pandemin.

– Vi arbetar på som vanligt. Det är möjligt att våra renoveringar påverkas på sikt av läget men än så länge är det inga förändringar. Men läget ändras från dag till och dag och vecka till vecka, säger Unni Sollbe, vd på Stena fastigheter.

Extra många hyresgäster riskerar att störas nu i virustider.

– Det är klart att det kan vara jobbigt för hyresgäster. Det har vi förståelse för i ett hus där man bor nära varandra och det renoveras. Det är ofrånkomligt, säger Unni Sollbe.

Hon återkommer senare med beskedet att det här blir den sista renoveringen i huset på Storgatan, på ett tag. I utskicket till hyresgästerna står det: ”Efter detta badrum kommer vi göra en paus med renoveringarna. Detta för att ni hyresgäster behöver få lite andrum. Särskilt med tanke på den situation som råder i omvärlden”. Efter sommaren räknar hyresvärden med att dra igång arbetet igen.

Ungefär samtidigt hör Ninette Hansson av sig igen. Arbetet i huset har varit igång under dagen och hon har använt en mätare och uppmätt ljudet i sin bostad till mellan 72,6 och 84,2 decibel. Enligt trafikverkets data innebär det ett spann som ligger mellan ljudet av en storstadsgata och ett tåg.

Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Stena fastigheter är inte ensamma om att renovera lägenheter efter att hyresgäster flyttat ut. Många hyresvärdar arbetar efter samma princip: helrenovera när lägenheter står tomma för att höja standarden och också hyran. Heimstaden har stoppat ett par stambyten som innebär stora intrång hos hyresgäster, däremot fortsätter man med renoveringar i tomma lägenheter. Akelius i Malmö prioriterar att slutföra arbeten i lägenheter som redan är bebodda. När det gäller lägenheter som står tomma och väntar på renovering blir det en individuell bedömning i dagsläget, det kan resultera i att arbetet får vänta och att bostaden hyrs ut i befintligt skick.

– Om det är folk som sitter och arbetar hemma och blir störda så kanske vi kan ordna en tyst lokal där de kan sitta dagtid, säger Mikael Ahlborn, Akelius Malmöchef.

På branschorganisationen Fastighetsägarna Syd är man väl medveten om vilka svårigheter det kan innebära för grannar i huset när större renoveringar pågår, även om hittills ingen lyft just den frågan kopplad till pandemin.

– Att höra när de bilar i betong är som att sitta i en tandläkarstol och bli borrad i tänderna. Jag har full förståelse för att det är jobbigt. Det är ett av de mest störande momenten när man bor i en lägenhet. Men jag ser det också ur fastighetsägarens synvinkel där varje försening tickar iväg i pengar. Det finns många förlorare i den här krisen, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Hon menar att hyresvärdar bör vara lyhörda och tillsammans med hyresgäster försöka hitta en lösning.

– Man måste gemensamt hitta vägar så att man kan få en dräglig tillvaro när man är hemma, som många är nu, säger Susanne Rikardsson.

Fakta: Om covid-19
Hyresgästföreningen vill skjuta upp alla årsmöten.

I slutet av 2019 började ett nytt coronavirus att spridas i Kina. Sjukdomen som viruset orsakar har fått namnet covid-19. De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Den kan vara dödlig, speciellt för äldre och personer ur andra riskgrupper. Viruset överförs genom kontakt med en sjuk person eller när denna hostar eller nyser, så kallad droppsmitta. .

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Så skyddar du dig själv och andra
  • Tvätta händerna ofta. Tvål och vatten. Minst 20 sekunder.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Stanna hemma om du blir sjuk

Läs mer: Råd från Folkhälsomyndigheten

Läs mer: Råd på andra språk

Källa: Folkhälsomyndigheten

Corona i Hyressverige
Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Snart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.