Annons

Buskörning stör nattsömnen

Tyresö Ungdomar som sladdar, tutar och spelar hög musik på nätterna. Det gör att boende vid alléplan har svårt att sova på natten. Nu lovar polisen att de ska få bukt på störningarna.
Foto: Kenneth Samuelsson
Monica Hammar har balkongen ut mot parkeringen och är en av hyresgästerna hos Tyresö Bostäder som störs av buskörning.

Monica Hammar och flera av hennes grannar vid Alléplan vid Trollbäcken i Tyresö störs av bilar och a-traktorer som sladdar runt, står med motorn i gång, spelar musik och tutar på varandra till fyra-fem på morgonen.

– I lördags åkte jag bort för att få en hel natts sömn. Jag har störts sedan jag flyttade hit i oktober men andra har blivit störda i flera år och menar att Tyresö Bostäder inte tar tag i problemet, säger hon.

Läs ocksåMio tar strid mot fakturan för störning: ”Ska man inte kunna spela musik mitt på dagen?”? Mio Pettersson har fått flera besök av störningsjouren när han spelat musik på eftermiddagen. Nu vägrar han betala värdens senaste faktura.

I ett utskick från Tyresö Kommun, polisen och Tyresö Bostäder, står det att de ska minska störningarna. Hittills har vita streck, så kallade bullerremsor, målats på parkeringen och skyltar med ”tomgångskörning förbjuden” satts upp. Näst på tur står fartgupp och skyltar med hastighetsbegränsning. I utskicket står även att de boende ska ringa Polisen och anmäla.

– Problemet är att när man ringer polisen har de nästan aldrig tid att komma, de har få resurser och prioriterar grövre brott än buskörning, säger hon.

Monica Hammar ger inte mycket för satsningarna och tycker att Tyresö Bostäder, som äger huset hon bor i och parkeringen, borde ta ett större ansvar.

Läs ocksåHundratals kilo rakt ner i golvet - muskelbyggarnas nattliga stök plågar grannarna: ”Vi har haft ett helvete”Genrebild, muskelbyggaren på bilden är inte samma som i artikeln.

– Varken fartgupp eller skyltar kommer att stoppa dem från att köra in här och ställa sig. Tyresö Bostäder borde se till att det sätts upp en bom eller att väktare kommer hit och kontrollerar, säger hon.

Ett annat problem är att bilar och moppar står på tomgång på parkeringsplatserna under balkongerna.

– Många står här med motorn igång när frugan är inne och handlar. Det är en ständig lukt av äckliga avgaser. Det hjälper inte med tomgångsförbudsskyltarna och Polisen kontrollerar inte tomgångskörning, säger hon.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.

Maria Öberg, vd på Tyresö Bostäder, säger att hon ser allvarligt på störningarna och att bolaget har sett till att det kommit upp skyltar som förbjuder tomgångskörning mer än en minut.

Annons

– Men vi kan inte kontrollera så att tomgångsreglerna följs, det måste polisen göra, säger hon.

Problemen fortsätter enligt de boende, hur ska ni se till att de får sova om nätterna?

– Jag har inget svar på det nu, vi försöker lösa det i samförstånd med polisen och kommunen och hoppas vi kan få till en lösning. 

När kan ni ha en lösning på plats?

– Det kan jag i dagsläget inte svara på. 

Vad tycker du om förslaget att sätta upp en bom som låses klockan tio när affärerna stänger så att bilar inte kan köra in på natten?

– Det är ingen bra lösning eftersom det är ett centrumtorg. Människor måste kunna köra in till, bankomaten, parkera bilen på gästparkeringen. Sedan finns det en taxistolpe som taxibilarna använder. Men vi får titta på möjligheten att sätta upp en bom, säger hon.

Kenny Bungss, områdespolis i Tyresö är medveten om problemen vid Alléplan och förstår om de boende är besvikna.

Annons

– Vi har velat göra mer riktade insatser men haft för få resurser.

Polisens ansträngda situation beror bland annat på att mycket personal har använts för att ta hand om flyktingströmmarna, förstärkt terrorhot i city och konflikten mellan kurder och turkar i Fittja.

– Men nu har det lugnat sig så nu ska vi öka närvaron tills vi får bukt med problemen, vi tittar även på om vi kan samarbeta med polisen i Haninge och Nynäshamn som har liknande problem. Vi har varit där en del men då har de hunnit lämna platsen eller stängt av bilarna och då kan vi inte göra något, säger han.

Han ingår i en grupp tillsammans med Tyresö kommun och Tyresö Bostäder som tillsammans arbetar för att hitta långsiktiga lösningar på problemet.

– Nästa möte ska vi diskutera olika åtgärder. Personligen är jag positiv till att sätta upp en bom som de boende kan öppna elektroniskt, men jag förstår om näringslivet har synpunkter.

 

Läs också Kvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis" Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.