”Bygg gärna, men inte så högt!”
Idag spelas det tennis på den aktuella tomten i centrala Ljungskile. Men den fjärde september kommer det första spadtaget för det nya hyreshuset att tas. Bakom bygget står det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem. Planen är ett fem våningar högt hyreshus med 30 lägenheter för personer som hunnit fylla 55 år.
Men det finns de som fortfarande hoppas att det finns chans att förändra husets utformning.
– Vi vänder oss inte emot själva bygget. Tvärtom, det är bra att det byggs fler hyresrätter i Ljungskile! Men varför måste man bygga så förskräckligt högt? undrar Karl-Martin Hansson.
Han och de andra i gruppen anser att ett hus med fem våningar och en påbyggnad med ventilationstrummor på taket inte passar på den aktuella tomten. Bland annat för att ett så högt hus, enligt dem, kommer att förlägga förskolan intill i skugga under en stor del av dagen.
– Vi var många, bland andra kultur- och fritidsnämnden och länsstyrelsen, som påpekade detta i våra remissvar när det skulle tas fram en ny detaljplan för området. Men när beslutet om husets utformning togs brydde man sig över huvud taget inte om vad vi hade sagt, säger Lars-Magnus Olovson som representerar Ljungskileortens hembygdsförening och dess cirka 550 medlemmar.
– Höga hus behöver, generellt sett, inte vara fel i Ljungskile. Men de måste passa in i den omgivande miljön. Och det gör inte ett femvåningshus här på tennisbanorna, säger Stefan Edman.
Vad vill ni att Uddevallahem och politikerna gör?
– Flytta husets bilparkering till andra sidan vägen och utnyttja hela den befintliga marken för bostäder. Då kan man bygga färre våningar i antingen en eller två huskroppar, säger Lars Hedner.
Varken Uddevallahems styrelseordförande Paula Berger (S) eller bolagets projektledare Margaretha Johnsson ger dock gruppen i Ljungskile mycket hopp.
– De här protesterna kommer verkligen fem över tolv. Detaljplanen är antagen och datum för första spadtaget är satt. Men självklart är vi öppna för att möta aktionsgruppen och höra på deras synpunkter, säger Berger.
– Besluten bakom det här bygget har haft sin demokratiska gång, säger Johnsson.