Byggandet har slagit i taket
De senaste åren har både Boverket och Sveriges byggindustrier höjt prognoserna för bostadsbyggandet rejält. Under fjolåret påbörjades cirka 64 000 bostäder och i år räknar man med att lyckas spänna bågen med ytterligare ett par tusen bostäder.
Men där är smärtgränsen nådd.
Enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) slår bostadsbyggandet sannolikt i taket på nuvarande nivåer. Orsaken: det saknas helt enkelt byggpersonal.
– När man frågar byggindustrin vad som är hindret för att producera mer är efterfrågan inte längre en faktor. Den helt dominerande faktorn är arbetskraften, säger Peter Eriksson.
Någon egentlig lättnad av rådande bostadsbrist blir det dock inte tal om. Under 2016 ökade antalet invånare i Sverige med 144 000 personer och även 2017 beräknas befolkningsökningen vara mycket hög.
Räknar man med att varje lägenhet inhyser två personer täcker den ökade produktionen nätt och jämt befolkningsökningen, inte mer.
– Vi ligger nära vad byggindustrin klarar av kapacitetsmässigt. Det går inte att nå mycket högre, säger Peter Eriksson.
För att råda bot på bostadsbristen skulle Sverige i dagsläget behöva bygga mer än 20 000 ytterligare bostäder om året.
Peter Eriksson vill ändå inte påstå att han är missnöjd.
– För mindre än ett år sedan sa Boverket att det inte gick att producera mer än 40 000 per år.
Hur säkerställer ni att nybyggda hyresrätter inte får skyhöga hyror?
– Vi rekommenderar att göra vad man kan för att utnyttja investeringsstödet. Motkravet är att man inte får ha över en viss hyra, utan måste anstränga sig lite och försöka hålla ner byggkostnaderna. Utnyttjas stödet fullt ut handlar det om 20 000 till 30 000 bostäder. Det är inte dåligt.
Att bo i en ny bostadsrätt är i snitt 4 000 kronor billigare per månad än att bo i en ny hyresrätt. Är det en lämplig skillnad?
– Det kan mycket väl vara så att vi om något år har betydligt högre ränta än idag och då behöver hyresgäster inte ta de kraftigt ökande kostnaderna. Men jag håller med om att det under ganska lång tid varit gynnsamt att äga sitt boende. Det är ingen hemlighet att vi i Miljöpartiet velat passa på att göra något åt räntesubventionerna när vi har låga räntor.
Ni har alltså en ambition att gå Hyresgästföreningens krav till mötes?
– Den stora insatsen som vi gör för att hålla ner hyresnivåerna är investeringsstödet.
Det är inte aktuellt med ett rotavdrag för hyresboende?
– Nej, inte nu i alla fall. Men vi tittar på massor av olika frågor. Allt från bostadsbidrag till sådana saker.
- Fram till slutet av 2014 var en bristande efterfrågan det stora hindret. Därefter formligen exploderade byggandet, till en gräns då det nu saknas personal för att täcka alla byggplaner.
- I dagsläget arbetar 330 000 personer inom svensk byggsektor. Det är en ökning med drygt sex procent jämfört med några år sedan – en långt ifrån lika kraftig ökning som byggandet. Byggbranschen förefaller alltså ha blivit mer produktiv per anställd.
- För att möta behovet av arbetskraft tillsattes förra sommaren två utredare som ska undersöka hur man genom bland annat utbildning ska kunna hjälpa byggindustrin.
- Det råder brist inom i princip alla byggsektorns kategorier. Framför allt saknas ingenjörer, lantmätare, handläggare och arbetsledare.
Källa: Regeringskansliet