Byggandet – viktigast för hyresgästerna
Att bygga billiga bostäder för unga är den fråga om boende som politikerna i första hand ska sätta tänderna i. Det anser 28 procent av Sveriges hyresgäster i en Skop-undersökning som Hem & Hyra har låtit genomföra (se lista till höger). Nästan lika viktigt är att bostadsbyggandet får fart på bred front samt att hyrorna inte blir för höga.
Inte helt överraskande är frågan om ett ökat bostadsbyggande topprioriterad hos personer bosatta i storstäder, medan familjer med barn under 18 år i första hand vill se fler bostäder åt unga.
Max Nilsson, 23, hör till det senare skiktet. Under de senaste tre åren har han hållit sig flytande genom att hoppa mellan fem olika andrahandskontrakt i Malmö. Nu har lyckan vänt. I våras tvingades han flytta tillbaka till sina föräldrar tre timmar utanför staden.
– Det är väldigt omständligt att flytta så ofta. Det är en påtaglig stress som finns där hela tiden, att man vet att man snart måste flytta igen, berättar han.
I brist på egen bostad har Max Nilsson tvingats ta en paus i pluggandet. Tillsammans med sin syster har han tagit fram en lista på alla tänkbara hyresvärdar och kontaktat varenda en. Utan ett hem att kalla sitt eget blir man en börda för familj och vänner, konstaterar han.
– Det påverkar mig väldigt mycket. Jag skulle vilja leva och jobba och plugga vidare och inte ägna all min tid åt att hitta lägenhet.
Lösningen är lika enkel som effektiv, menar Max Nilsson. Bygg fler små lägenheter.
– Vi är många som klarar av att bo på 25 kvadratmeter.
Julia Nordenson, 21, från Västerås lånar för tillfället sin kompis lägenhet. Till årsskiftet har hon planer på att flytta till Stockholm – ändå struntar hon i att ställa sig i bostadskön.
Det är helt enkelt inte mödan värt när otaliga andra stått i samma kö i princip sedan de föddes. I stället har hon registrerat sig på en bostadssökarsajt och lagt ut beten i sin bekantskapskrets.
– Jag tror det är vägen man får gå. De jag känner som har flyttat har gjort så.
I dagsläget saknas närmare 150 000 lägenheter landet runt, enligt beräkningar från Hyresgästföreningen. Räknar man med de kommande fem årens behov blir summan nära det dubbla. Julia befarar det värsta:
– Jag tror att det kommer att bli himla svårt att hitta lägenhet. Då får jag flytta hem till mina föräldrar igen. Det skulle kännas lite misslyckat.
28 procent:
Bygga billigare för unga
27 procent:
Bygga fler bostäder
26 procent:
Se till att hålla hyrorna nere
6 procent:
Rusta upp slitna områden
5 procent:
Skapa samma skattemässiga villkor för hyrt boende som ägt
4 procent:
Höjd standard och bättre underhåll
4 procent:
Tryggare bostadsområden