Byggbolag satsar på integration och personalförsörjning i ett
Byggbolaget och den ideella organisationen har slagit sig samman i ett försök att locka unga Rinkebybor till branschen. Först ut är bygget av det nya polishuset i Stockholmsförorten. Slår det väl ut kan det bli tal om liknande satsningar på andra håll.
– Tillsammans med Fryshuset kan vi utveckla nya metoder för att göra våra byggprojekt till platser som möjliggör integration, utbildning och rekrytering, säger Charlotte Thelm, vice divisionschef Building Sverige, och ordförande i styrgruppen för samarbetet.
Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat står byggbranschen inför stora pensionsavgångar, detta i en tid när nya bostäder måste byggas i snabb takt. Branschen behöver tiotusentals nya anställda och det har länge framförts önskemål om att fler kvinnor och personer med invandrarbakgrund måste söka sig till jobb inom byggsektorn.
Lyckas man finns även andra vinster, säger Charlotte Thelm.
– Förutom kunskapsutbytet tror vi att samarbetet kan leda till ett ökat intresse för NCC hos personer som kanske vanligtvis inte söker sig till vår bransch. Byggbranschen behöver medarbetare med olika kompetenser och erfarenheter, om vi speglar samhället ökar vi samtidigt förståelsen för våra kunder och det samhälle vi är med och utvecklar.
Samarbetet innebär även en chans för ungdomar, säger Pola Ali, verksamhetschef på Fryshuset Husby.
– Fryshuset träffar många unga som har tappat tilltron till de vuxna och samhället. Tack vare samarbetet med NCC kan vi rekrytera ytterligare en handledare för arbetet i Rinkeby. Genom att ge unga verktyg för att ta sig närmare arbetsmarknaden eller studier hoppas vi på att öka deras framtidstro och möjlighet att skaffa sig jobb de brinner för.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier är mycket positiva till projektet.
– Initiativet är mycket intressant, säger Lars Tullstedt som är deras expert på kompetensförsörjning.
– Branschen har mycket att göra för att förbättra mångfalden. Vi måste söka framtidens arbetskraft i hela befolkningen och det är särskilt viktigt nu när vi går in i en tid av underskott på arbetskraft. De flesta sektorer pratar om brist redan idag och en given lösning är att minimera det antal som står utanför arbetsmarknaden idag och att snabbare få in ungdomar i jobb. Alla måste tänka så.
Projektet presenterades bara dagar efter att nya siffror presenterades avseende den andra gruppen som byggindustrin behöver: Antalet kvinnliga sökanden till bygg- och anläggningsprogrammet stiger för tredje året i rad.
I år har 600 kvinnor sökt, jämfört med 533 förra året. Samtidigt finns det utrymme för fler kvinnliga byggjobbare, då deras andel bara uppgår till 1,5 procent.
En av anledningarna är den machokultur branschen länge har varit förknippad med, men fackföreningen Byggnads ordförande Johan Lindholm säger att branschen försöker modernisera sig.
– Det är oerhört glädjande att fler tjejer nu söker till byggprogrammen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar. Det är detta som vi i Byggnads har arbetat för under många år. Tillsammans med Byggcheferna så har vi gått i bräschen för att stoppa machokulturen, ifrågasätta unkna värderingar och få fler tjejer att söka sig till byggbranschen.