Annons

Byggboom väntas leda till fler kvalitetsbrister

Nyheter Det höga tempot i bostadsbyggandet de senaste åren har ett pris: Felkonstruktioner som leder till framtida problem – både för byggnader och dem som bor i dessa.
Bilden att de senaste årens höga byggtakt bara är positiv riskerar att krackelera.

– Det höga byggtempot har lett till en växande oro för byggfel och andra misstag. Därför är det viktigt att vi får en klarare bild av situationen ser ut på byggmarknaden runt om i landet, sa bostadsminister Peter Eriksson (MP) när Boverket fick uppdraget att utreda hur vanligt det är med så kallade byggskador och hur mycket de kostar samhället.

Rapporten väntas inte vara klar förrän om en dryg månad, men redan nu kan man konstatera att byggskador inte är ovanligare i dag än för 20 år sedan. Och eftersom det under de senaste åren har byggts mer än på länge väntas kostnaden bli hög, säger Mats Sjökvist som är projektledare på Boverket.

Läs ocksåBrist på byggjobbare kan hota "Halvmiljonprogrammet"

– Vi lär oss inte av våra misstag. Det känns som om de upprepas.

– Kostnaderna har att göra med hur mycket som byggs och vi har byggt mycket de senaste åren. I rapporten tittar vi både på de direkta kostnaderna – åtgärdskostnader under byggprocessen för att fixa fel – och åtgärder under garantitiden. Historiskt, och även i våra grannländer, rör det sig om ungefär 10 procent av produktionskostnaden.

Eftersom det under de senaste åren har byggts för omkring 400 miljarder per år handlar det om enorma summor.

Läs ocksåLarmrapport: Bostadsbyggandet rasar

– Sedan finns det ett annat perspektiv: Konsekvenserna av att man bygger hus som leder till att folk blir sjuka och sjukskrivna. Fukt- och mögelskador kan leda till att folk som bor där blir sjuka. Även det kostar samhället pengar.

Annons

Hur mycket vill Mats Sjökvist inte avslöja, men han räknar med att den uppgiften kommer att finnas i rapporten.

Men trots alla dystra siffror finns det ljuspunkter, säger Mats Sjökvist.

Läs ocksåFastighetsägarna: Hårdare energikrav hotar renoveringar

– Det finns saker som vi har blivit bättre på. Vattenskador minskar, i alla fall i badrum, tack vare branschinsatser som Säker Vatten [regler som beskriver hur våtrum och vvs-installationer ska utföras].

Samtidigt har vattenskador i kök ökat – de har till och med gått om vattenskador i badrum. Detta är dock ett problem som oftast berör småhus och bostadsrättslägenheter, eftersom det finns en tydlig koppling till att allt fler köksapparater har vattenanslutning, till exempel kaffemaskiner och frysskåp med ismaskin. Maskiner som inte brukar finnas i hyreslägenheter.

Risken för rena konstruktionsfel verkar också vara mindre när det handlar om hyresrätter.

Annons

– Vem som har byggt är en viktig fråga. För 10 till 15 år sedan fanns en handfull aktörer. I högkonjunkturen nu är det kanske 300 aktörer. Det är en lukrativ marknad att bygga bostadsrätter och det är kanske inte alltid folk som vill bygga sitt varumärke genom att bygga bra bostäder. Incitamentet kan i stället vara att tjäna pengar. Det finns inget lukrativt i att bygga en hyresfastighet för att sälja den.

Nu talar allt för att bostadsbyggandet avtar dramatiskt, vilket leder till frågan om rapporten inte kommer alldeles för sent. Mats Sjökvist håller inte med om det resonemanget.

– Under lågkonjunktur är uppdragen begränsade och då går man kanske in med lägre priser. Och om man inte får lika mycket betalt måste man bygga snabbare och tidsbrist är en av de största anledningarna att byggskador uppstår.

 

Läs också Högtryck i byggbranschen - bostäder ökar mest Jeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.