Byggbuller i kvarteret Plankan blir olidligt i coronakarantän
Det borras, bilas och fraktas. Sedan i höstas har bygget av två extra våningar på husen i kvarteret Plankan varit igång, med byggställningar utanför fönstren mot både innergården och mot Lundagatan.
– När de borrar i väggen går det genom märg och ben. Ljudet fortplantar sig genom väggarna, säger hyresgästen Jan Hellbom.
– Vi bor högst upp men har evakuerats till tredje våningen. Hade vi förstått att det skulle bli så här hade vi försökt att bli evakuerade till ett annat område. Det här är en fullständigt absurd tillvaro.
När coronaepidemin satte igång blev bullret ännu mer påtagligt.
– Min fru är i riskgrupp så vi håller oss isolerade i lägenheten. När de kör med maskiner på gården virvlar det upp små tornados mot våra fönster så inomhusluften blir påverkad, säger Jan Hellbom.
Han tycker att det jobbigaste är att aldrig veta vad som ska hända, och aldrig kunna vara förberedd på när det ska leva om.
– Svenska Bostäder har varit dåliga på att informera.
Agneta Eckert är en annan hyresgäst som håller sig i karantän på grund av coronaepidemin.
– Jag är 79 år och är i riskgrupp. Som tur är har jag treglasfönster och det dämpar lite grann. Man får försöka vädra när de har paus. Jag hade gärna haft tillgång till min balkong, men de har satt brandstegar framför den så det går inte.
Förutom de extra våningarna ska ett helt hus byggas på innergården. Det är Svenska Bostäder som bygger ett cirkulärt femvåningshus med 158 lägenheter. Ett projekt som beräknas kosta cirka 600 miljoner kronor.
Hyresgästerna har protesterat mot bygget redan när planerna presenterades 2004. Planerna har överklagats i flera instanser. Svea hovrätt gav under 2016 Svenska bostäder rätt att sätta igång. Beslutet överklagades till Högsta domstolen, som valde att inte pröva ärendet.
Det nya våningarna och huset beräknas stå klart till 2022, men Jan Hellbom är skeptisk.
– Jag är rädd för att coronakrisen skjuter upp datumet.
Fredrik Höök, förvaltare för innerstaden, Svenska Bostäder, säger att projektet påverkas av pandemin, liksom projekt världen över.
– Det kan bli ökad sjukfrånvaro då entreprenören Serneke, precis som Svenska Bostäder har ett glasklart direktiv att anställda stannar hemma vid minsta sjuktendens. Material- och varutillgång kan också påverka, men målet är fortfarande satt till slutet av 2022.
Fredrik Höök säger att byggställningarna beräknas vara nedmonterade i november i år.
– Ställningarna är säkerhetsställningar för brand och fall och det arbetas inte från dem, utan nu är det verksamhet nere på gården och på taket. Vissa dagar låter det mer medan det andra dagar är lugnare.
Han håller inte med om att Svenska Bostäder varit dåliga på att informera hyresgästerna om byggprocessen.
– Före pandemin hade vi öppet hus vid tre tillfällen. Nu sätter vi löpande upp bygginformation på de två stora informationstavlorna, mejlar ut Byggnytt och delar ut Plankan Nu i pappersform till alla hushåll månadsvis. Vi har även information på hemsidan, säger Fredrik Höök.
Just nu förhandlar Hyresgästföreningen med Svenska Bostäder angående byggbullret.
– Vi försöker förhandla fram en rekommendation om nedsättning av hyran under byggtiden, säger Josefina Ärleman, förhandlingshandläggare.
- Kvarteret Plankan avgränsas av Hornsgatan, Varvsgatan, Lundagatan och Kristinehovsgatan.
- Det finns 341 lägenheter i kvarteret.