Annons

Värden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

Göteborg Poseidon prioriterade att bygga nya hus framför att underhålla de gamla. Nu har bolaget stora problem med vattenskador. ”Vi hoppas vända trenden de närmaste två till fyra åren”, säger Markus Svedberg, chef för fastighetsutveckling.
Foto: Gustaf Görfelt/Anna-Lena Lundqvist
Markus Svedberg.

Vattenskadorna ökar i hela Sverige. Utslitna stammar och eftersatt underhåll pekas ut som stora orsaker.

En av värdarna med allvarliga problem är Poseidon, Göteborgs största kommunala bostadsbolag. Här har vattenskadorna ökat med mångmiljonbelopp varje år de senaste åren.

Läs ocksåEn syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sigMiriam Brattgård drabbades av en fuktskada i lägenheten och har fått flytta till en evakueringslägenhet. Hennes hyresvärd Poseidon skulle ha genomfört ett stambyte i huset 2018, men sköt upp det för att satsa på nyproduktion i stället.

2023 stannade notan på 114 miljoner kronor. Poseidon ensamma stod för över hälften av kostnaderna hos alla kommunala bolag och förvaltningar i Göteborg.

”Ingen rolig situation”

– Det är ingen rolig situation vi är i. Det är stammarna och tätskikten som det till största delen beror på. Det är alltså inga yttre skador, utan invändigt, säger Markus Svedberg.

Vatten och avloppsledningar har en begränsad livslängd. Därför är det inte oväntat att många hus som är byggda på 1970-talet eller tidigare nu har problem.

Läs ocksåBättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

Poseidon själva gjorde upp en plan för stambyten och renoveringar redan 2003. Arbetet påbörjades, men bara några år senare skiftade bolaget fokus.

Order från politikerna

Bostadsbyggandet i Göteborg släpade efter trots att det rådde skriande bostadsbrist. Kommunpolitikerna gav allmännyttan order om att hårdsatsa på nyproduktion. Det blev den kommunala Framtiden-koncernens största bolag, Poseidon, som satte på sig ledartröjan.

Annons

Ett intensivt byggande inleddes.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

– Då kanske vi inte lade den mängden pengar som behövdes i underhållet. Investerar man mycket i det ena så kommer det andra på efterkälken, säger Markus Svedberg.

Har gjort en plan

År 2016 skapades det nya kommunala bolaget Framtiden Byggutveckling. Det fick det övergripande ansvaret för nyproduktionen. Men även om Poseidon nu gradvis började ställa tillbaka så fortsatte bolaget att lägga stambyten på is och tog inte ett nytt grepp om sin underhålls- och investeringsplan förrän 2020.

Miriam Brattgård drabbades av en fuktskada i lägenheten och har fått flytta till en evakueringslägenhet. Hennes hyresvärd Poseidon skulle ha genomfört ett stambyte i huset 2018, men sköt upp det för att satsa på nyproduktion i stället.
Miriam Brattgård bor i en evakueringslägenhet sedan mer än ett halvår. Hennes ordinarie bostad har drabbats av fuktskador. Poseidon hade planerat stambyte i huset 2018, men sköt upp det. Nu ska det genomföras 2026.

– Nu har vi en plan 15–18 år in i framtiden över vilka hus som ska stambytas och renoveras. Men vi ligger efter. Kanske lite för mycket efter. Just nu är det mycket lappning och lagning, säger Markus Svedberg.

Läckorna och vattenskadorna har fortsatt att eskalera. Men Markus Svedberg hoppas att kulmen nu är nådd.

Hoppas vända trenden

– Vi har så pass många projekt i gång nu. Därför hoppas vi vända trenden inom två till fyra år, och att kostnaderna inte ska växa mer, utan ligga ganska still fram till dess, säger Markus Svedberg.

Under tiden har många av Poseidons hyresgäster fått uppleva konsekvenserna av det uppskjutna underhållet.

Annons

– Det är förstås bökigt för hyresgäster som behöver bo i en lägenhet där det pågår uttorkning och renovering. Eller som måste evakueras, kanske tre till sex månader. Det är inte kul att behöva flytta, säger Markus Svedberg.

Skadorna innebär också extra kostnader. Kommer hyresgästerna att få betala med höjda hyror i slutändan?

– Spontant skulle jag säga att hyrorna inte påverkas. Det här är ju rent underhåll. Det som händer är att vi får omprioritera och gå lite långsammare fram inom andra områden. Framöver handlar 80 procent av alla våra stora projekt om att byta stammar och renovera badrum. Det är där bulken av pengarna för investeringar i befintligt underhåll ligger nu.

Vad är det för underhåll eller investeringar som kan få stå tillbaka när ni prioriterar det här?

– Vår nyproduktion är och kommer inte vara så hög närmsta åren, utan nu är det våra systerbolag Familjebostäder och Bostadsbolaget som kommer ha en hög nyproduktionstakt.

Läs också Skyllde vattenskadorna på hyresgästen - krävde 600 000 kronor: ”Var finns rättvisan?” Jeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.