Byggde om lägenheten totalt med nya väggar och fönster – vräks
Mannen i 80-årsåldern bor i en hyresrätt i en söderförort till Stockholm. Hyresvärden anser att han har vanvårdat lägenheten genom att utföra ombyggnationer utan tillstånd. De privata renoveringarna ska heller inte ha varit fackmannamässigt utförda.
Vid en radonmätning för två år sedan kom hyresvärden in i lägenheten och märkte att mannen gjort flera ombyggnationer utan tillstånd.
Bland annat hade mannen byggt om vardagsrummet till två rum. Han hade också skapat ett extra sovrum genom fast monterade väggar från golv till tak, en dörr med cylinderlås och två fönster för ljusinsläpp. El-dragningar hade gjorts till rummet.
Ombyggt för uthyrning
I vardagsrummet hade en skjutdörr monterats. I det ordinarie sovrummet hade dörröppningen byggts om och gjorts smalare. Lägenheten var med andra ord ombyggd för uthyrning, låst med cylinderlås. Där fanns låsbara sovrum, ett vardagsrum och hall, kök och badrum. Matrummet hade gjorts om till ett sovrum.
Hyresvärden anklagade mannen för att använda den ombyggda lägenheten till olaglig andrahandsuthyrning och sa upp hans hyreskontrakt.
Mannen ville bo kvar och uppgav att han hade ”partners och inneboende i lägenheten”.
Tvingas lämna lägenheten
Efter beslut i Hyresnämnden och Hovrätten tvingas mannen lämna sin lägenhet i oktober.
Så vilka förändringar får du själv göra med din lägenhet utan att riskera vräkning?
Du kan sätta personlig prägel på din lägenhet och får på egen bekostnad måla, tapetsera eller göra liknande förändringar. Då behöver du inte ha hyresvärdens tillstånd eller ens meddela värden. Det enda kravet är att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Annars kan du bli ersättningsskyldig.
Du får däremot inte ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg, eller ändra på fast inredning som diskbänk och skåp. Du får heller inte dela av rum med fastmonterade väggar eller göra valv mellan två rum.
Att sätta upp en lös vikvägg är däremot i sin ordning. Men så fort du är osäker på vad du får eller inte får göra är det bäst att fråga hyresvärden om tillstånd. Läs mer om reglerna här.